IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy obfite śniadanie pomaga schudnąć?

Czy obfite śniadanie pomaga schudnąć?
Śniadanie uznawane jest powszechnie za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dość często można wręcz spotkać się z teorią, zgodnie z którą spożywanie obfitego posiłku rano, najlepiej bezpośrednio po przebudzeniu jest praktyką, która wspomaga odchudzanie. Nie tylko kolorowa prasa, ale także lekarze, dietetycy, specjaliści od promocji zdrowia uparcie przekonują, że zjedzenie dużego, pełnowartościowego i energetycznego śniadania korzystnie wpływa na sylwetkę i ogólnie pojęte zdrowie. Czy jednak teoria ta ma poparcie w faktach?

Śniadanie w polskim wydaniu

Nie ulega wątpliwości, że zjedzenie odpowiednio zbilansowanego śniadania może być ważnym elementem pracy nad sylwetką. Niestety Polacy często zapominają o śniadaniu bądź też zastępują je batonikami, ciastkami, pączkami i innymi śmieciowymi produktami co oczywiście niesie za sobą negatywne konsekwencje. Zwracanie uwagi na kwestię odpowiedniego doboru produktów żywnościowych w ramach pierwszego posiłku w ciągu dnia z pewnością jest godne pochwały, jednak namawianie do spożywania obfitych i wysokoenergetycznych śniadań wydaje się w świetle dostępnych wyników badań co najmniej kontrowersyjne.

Obfite śniadania – skąd wzięło się to zalecenie?

Tak naprawdę trudno jednoznacznie określić skąd wziął się pogląd, zgodnie z którym śniadanie powinno być posiłkiem obfitym i wysokoenergetycznym. Jeszcze trudniej jest zrozumieć dlaczego zaleca się zwiększenie kaloryczności śniadania w ramach programów redukcji nadmiernej masy ciała. Wyniki badań dotyczące wpływu kaloryczności śniadania na masę i skład ciała uznać należy za co najmniej niejednoznaczne, żeby nie powiedzieć – sprzeczne, a kto twierdzi że sprawa została definitywnie rozstrzygnięta, ten jest po prostu w błędzie.

Za prawdopodobne uznać należy, iż entuzjaści „energetycznych śniadań” opierają się na wynikach badania przeprowadzonego przez izraelskich naukowców z udziałem 93 kobiet ze stwierdzonym zespołem metabolicznym. W trwającej 12 tygodni próbie okazało się, że grupa kobiet przypisanych do dużego śniadania (700 kcal), średniego obiadu (500 kcal) i małej kolacji (200 kcal) zanotowała zdecydowanie większy ubytek masy ciała niż grupa symbolicznego śniadania (200 kcal), średniego obiadu (500 kcal) i obfitej kolacji (700 kcal). Różnice w wynikach były znaczące pomimo tej samej kaloryczności obu diet. Badanie miało jednak pewne ograniczenia – dotyczyło tylko i wyłącznie kobiet w średnim wieku i to takich u których stwierdzono zespól metaboliczny.

Dla kontrastu, w badaniu przeprowadzonym przez niemieckich naukowców z udziałem 380 osób (180 z otyłością i 100 z prawidłową masą ciała), zaobserwowano odmienną prawidłowość. Okazało się, że nie ma istotnej zależności pomiędzy kalorycznością śniadania, a spożyciem energii w późniejszych okresach dnia, w kolejnych posiłkach. Innymi słowy bardziej kaloryczne śniadanie, oznaczało zazwyczaj sumarycznie większe spożycie energii w ciągu całego dnia. Analogicznie też mniejsze kalorycznie śniadanie skutkowała niższą kalorycznością całego menu. Autorzy badania we wnioskach uznali, iż zmniejszenie kaloryczności śniadania może stanowić rozwiązanie zasadne w przypadku osób z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadmiernej masy ciała…

Podsumowanie

Trudno precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie, czy większe i bardziej zasobne w energię śniadanie stanowi rozsądny pomysł w kontekście pracy nad masą i składem ciała. Wyniki badań dotyczących tego zagadnienia są kontrowersyjne. Uznać należy, iż za wcześnie jest by wyciągać jednoznaczne wnioski i formułować kategoryczne zalecenia. Być może kwestia ta ma charakter wysoce indywidualny i w większym stopniu dotyczy jakościowego składu śniadania niże jego kaloryczności. Istnieją badania, które wskazują, że zwiększone spożycie białka w ramach pierwszego posiłku w ciągu dnia może zmniejszać pobór energii w kolejnych posiłkach.

Źródła: Obesity (Silver Spring). 2013 Mar 20. doi: 10.1002/oby.20460. [Epub ahead of print] High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. · Nutr J. 2011 Jan 17;10:5. doi: 10.1186/1475-2891-10-5. Impact of breakfast on daily energy intake--an analysis of absolute versus relative breakfast calories. Schusdziarra V, Hausmann M, Wittke C, Mittermeier J, Kellner M, Naumann A, Wagenpfeil S, Erdmann J

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.