Fukoksantyna z pewnością nie należy do substancji cieszących się u nas dużą popularnością. Suplementy zawierające ją w składzie to absolutna nisza na rynku, a szkoda. Związek ten posiada bowiem szereg ciekawych walorów, związanych m.in. z wpływem na funkcjonowanie gospodarki energetycznej, dzięki czemu może być pomocny w redukcji tłuszczu zapasowego. Co istotne, odchudzające właściwości fukoksantyny mają wsparcie w literaturze naukowej.
Czym jest fukoksantyna i jak wpływa na organizm?
Fukoksantyna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do karotenoidów i występuje naturalnie w wodorostach, nadając im charakterystyczny, brunatny kolor. Ma właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób.
Zaobserwowano, iż przyjmowanie fukoksantyny drogą pokarmową może nieść za sobą pewne korzyści zdrowotne, takie jak:
usprawnienie metabolizmu glukozy w obrębie tkanki mięśniowej,
Dodatkowo fukoksantyna posiada też właściwości odchudzające.
Mechanizm odchudzającego działania fukoksantyny
Fukoksantyna, a dokładnie jej metabolity, mogą być przechowywane w komórkach tłuszczowych przez dłuższy okres czasu, co – wg niektórych źródeł – przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej i co związane jest z hamowaniem różnicowania oraz proliferacji komórek tłuszczowych, a także z wpływem wspomnianej substancji na proces termogenezy. Wiele wskazuje na to, że fukoksantyna zwiększa ekspresję termogeniny (UCP-1) - białka, które rozprzęga proces fosforylacji oksydacyjnej i doprowadza do wzrostu wydatkowania energii poprzez nasilenie produkcji ciepła.
Co szczególnie interesujące fukoksantyna oddziałuje bezpośrednio na tkankę tłuszczową białą, nie wywołując przy tym pobudzenia układu nerwowego i charakterystycznej dla większości „spalaczy tłuszczu” stymulacji układu nerwowego oraz pobudzenia. Karotenoid ten może być więc stosowany przez osoby z nadciśnieniem czy nadwrażliwością na kofeinę.
Czy to naprawdę działa?
Przez długi okres czasu fukoksantyna byłą substancją, której odchudzający potencjał miał potwierdzenie jedynie w badaniach wykonywanych na zwierzętach, takich jak to:
Niestety eksperymentów z udziałem ludzi do roku 2010 nie prowadzono, co utrudniało wyciąganie definitywnych wniosków, jak bowiem wiadomo fakt, iż dana substancja wywołuje określony efekt np. u szczurów nie oznacza, że tak samo będzie w przypadku ludzi. Około 6 lat temu światło dzienne ujrzały wyniki badania wykonanego z udziałem kobiet w wieku przedmenopazualnym, z których część cierpiała na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Okazało się, że przy dłuższej suplementacji (16 tygodni) fukoksantyna (2,4 mg + 300 mg oleju z granatu), powoduje zwiększenie wydatkowania energii i ubytek tkanki tłuszczowej.
Więcej informacji na temat wspomnianego studium znaleźć można w poniższym opracowaniu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19840063
Komentarz do badań
Póki co niestety podobnych badań brakuje, tym niemniej przytoczony powyżej materiał sugeruje ciekawy potencjał fukoksantyny. Nawet jeśli działanie odchudzające nie zostało potwierdzone ponad wszelką wątpliwość, to uznać je należy za prawdopodobne. Dodać też warto, iż fukoksantyna ma i tak lepsze wsparcie w literaturze naukowej niż znaczna część substancji zawartych w preparatach odchudzających, których skuteczność w redukcji tkanki tłuszczowej nigdy nie została potwierdzona w badaniach z udziałem ludzi.
Dawkowanie
Efektywne dawki fukoksantyny oscylują w okolicy 5 mg na dobę. Tak się przynajmniej sugeruje, choć można sądzić, że już ilości o połowę mniejsze będą nieść za sobą pewne korzyści. Ważne jest by substancję tę dostarczać codziennie, przez dłuższy okres czasu, najlepiej kilkanaście tygodni. Fukoksantynę warto przyjmować w okolicy posiłku, gdyż jej dostępność w przypadku spożywania na pusty żołądek może być ograniczona. Substancji tej nie należy łączyć ze związkami ograniczającymi wchłanianie lipidów z przewodu pokarmowego, takimi jak chitosan.
Ciekawostka
Fukoksantyna jest substancją, która nasila wchłanianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Warto wiec łączyć ją z preparatami zawierającymi skoncentrowany olej rybi.
Podsumowanie
Fukoksantyna stanowić może ciekawą alternatywę dla popularnych spalaczy tłuszczu o działaniu termogennym, które nafaszerowane są stymulantami, takimi jak kofeina. Substancja ta może wpływać na proces wydatkowania energii, nasilając produkcje ciepła, bez wywoływania skutków, takich jak pobudzenie psychoruchowe, bezsenność, wzrost ciśnienia tętniczego krwi i tętna.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.