Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Kakao wspomaga redukcję tłuszczu

Kakao wspomaga redukcję tłuszczu
To wydaje się być zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe: kakao, składnik wielu wyrobów cukierniczych i słodyczy wykazuje właściwości odchudzające. Na podstawie wstępnych wyników badań wyżej przedstawiona zależność jest jednak jak najbardziej realna: polifenole i teobromina zawarte w ziarnach kakaowca posiadają bardzo ciekawe właściwości biologiczne a ich obecność w diecie może przyczyniać się do szybszej utraty tłuszczu.

Polifenole

Do tej pory przedmiotem szczególnego zainteresowania były polifenole zawarte w liściach herbaty. W badaniach naukowych wielokrotnie wykazywano, że związki te posiadają efekt termogenny oraz korzystnie wpływają na pracę hormonów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną organizmu. W międzyczasie okazało się, iż również związki fenolowe zawarte w nasionach kawy i w liściach oliwnych posiadają podobne właściwości. Fakt, że zbliżone działanie mogą wykazywać polifenole obecne w ziarnach kakao nie stanowi więc wielkiego zaskoczenia.

Termogenny potencjał polifenoli kakaowych

Co prawda, póki co nie można mieć 100%-owej pewności w kwestii termogennego potencjału polifenoli kakaowych, bo opublikowane dotychczas wyniki badań przeprowadzane były na szczurach, ponieważ jednak mechanizm działania tych związków wydaje się być zbliżony do tego jaki wykazują katechiny z zielonej herbaty wątpliwości raczej są w tej materii niewielkie. Tak więc osoby odchudzające się nie powinny obawiać się produktów żywnościowych zawierających kakao w składzie – o ile – nie są to pokarmy naszpikowane cukrem czy tłuszczami trans.

Jak przygotować kakao, by wspomagać redukcję tłuszczu?

Najbardziej pożądanym rozwiązaniem jest filiżanka kakao z niewielkim dodatkiem chilli, wypita jako deser po posiłku. Kapsaicyna zawart w chilli, dodatkowo uzupełnia termogenny potencjał kakaowych polifenoli i nasila efekt odchudzający. Oczywiście napoju nie należy słodzić, by nie niszczyć jego właściwości. Okazjonalnie do diety można włączyć także gorzką czekoladę, najlepiej taką, która zawiera około 90% kakao. Jest to produkt wysokokaloryczny (powinien zostać wliczony do bilansu kalorycznego), ale – niskocukrowy i wartościowy. Kilka kostek zjedzonych od czasu do czasu może stanowić ciekawe uzupełnienie jadłospisu.

Podsumowanie

kakao, po zielonej herbacie i kawie, stanowi kolejne skondensowane źródło polifenoli, związków o właściwościach prozdrowotnych i – odchudzających. Pamiętać jednak należy, że aby móc czerpać korzyści z biologicznego potencjału tych związków należy dostarczać ich w odpowiedniej formie. Jeśli spożywane będą w towarzystwie cukrów czy utwardzonych tłuszczów niestety nie przysłużą się estetycznej sylwetce. 

W artykule mówimy o: Odchudzanie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę