BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Interesujące porównanie czterech różnych rodzajów białka

O tym, że zwiększenie podaży białka kosztem spożycia węglowodanów lub tłuszczów wspomagać może odchudzanie, wiadomo od dawna, składnik ten posiada bowiem kilka interesujących właściwości. Po pierwsze wzrost podaży protein nasila wydatkowanie energii, a po drugie – hamuje łaknienie.

Białka pokarmowe różnią się pomiędzy sobą budową i zawartością poszczególnych aminokwasów, co sprawia, że trawione są w różnym tempie oraz w pewnych zakresach wywierają zróżnicowany wpływ na nasz organizm.

Nasuwa się więc pytanie, które białko najlepiej wspomaga odchudzanie?

W jednym z eksperymentów przeprowadzonych przez australijskich naukowców zbadano wpływ spożycia czterech różnych białek (białka serwatkowego, albuminy jajecznej oraz pochodzącego z mięsa indyka i z tuńczyka), na poziom insuliny, glukozy oraz na apetyt i spożycie pokarmu u zdrowych ochotników. Badanie zostało zaprojektowane w taki sposób, by każdy z uczestników otrzymał napój zawierający kolejno każde z wymienionych białek.

Co się okazało?

Odpowiedź glukozowa najniższa była po białku serwatkowym i białku tuńczyka, jeśli chodzi o odpowiedź ze strony hormonu insuliny, to tutaj ewidentnie górowała serwatka, co wskazuje na najbardziej anaboliczny potencjał tego białka. Co ciekawe, jeśli chodzi o hamowanie łaknienia również najlepiej sprawdziła się proteina serwatkowa, co skutkowało również mniejszym spożyciem energii w kolejnym testowym posiłku, gdzie uczestnicy mieli możliwość najadania się do syta.

Wnioski

 Spośród czterech różnych rodzajów białka białko serwatkowe okazało się być najlepszym rozwiązaniem. Proteiny serwatki mogą się okazać znakomitym uzupełnieniem niskokalorycznej diety odchudzającej, zwłaszcza w przypadku osób aktywnych fizycznie. Białko serwatkowe sprawdza się zarówno jako napój regeneracyjny po wysiłku fizycznym, jak i zamiennik czy dodatek do dietetycznego posiłku, który znakomicie hamuje łaknienie.

Źródła: Pal S, Ellis V. The acute effects of four protein meals on insulin, glucose, appetite and energy intake in lean men. Br J Nutr. 2010 Oct;104(8):1241-8.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.