Owoce postrzegane są często jako skoncentrowane źródło cukrów prostych, których wysokie spożycie jak wiadomo nie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. W istocie rzeczy jednak takie postrzeganie owoców jest nieuzasadnione, a co więcej - wprowadzenie ich do diety niekiedy nie tylko nie utrudnia redukcji, ale wręcz pomaga schudnąć. Oczywiście nie wszystkie owoce wykazują takie właściwości, warto więc wiedzieć, po które sięgać by przyspieszyć spalanie tłuszczu.
Z czego wynikają odchudzające właściwości owoców?
Stwierdzenie, iż owoce odchudzają wydaje się być kontrowersyjne przede wszystkim w kontekście zawartych w nich cukrów. Mimo to nie tylko jednak przesłanki teoretyczne, ale również badania naukowe wskazują, że ich konsumpcja korzystnie odbija się na sylwetce. Związane jest to przede wszystkim z tym, że owoce stanowić mogą znakomitą alternatywę dla słodyczy, są przy tym stosunkowo niskokaloryczne i dość sycące. Po ich spożyciu nie odczuwamy głodu i łatwiej nam odmówić sobie czekolady czy ciastka. To jednak nie wszystkie z walorów owoców, ważna jest także zawartość bioaktywnych związków, które wpływać mogą na proces spalania tłuszczu.
Grejpfruty i flawonoidy
Grejpfruty z pewnością nie należą do ulubionych owoców Polaków. Związane jest to z ich dość specyficznym, mocno gorzkawym smakiem. Owa gorycz wynika jednak z wysokiej zawartości flawonoidów, które wykazują nie tylko właściwości antyoksydacyjne, ale także – odchudzające. Fakt ten wykorzystywany jest w suplementacji, na rynku istnieje wiele preparatów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej zawierających ekstrakty cytrusowe. Badania naukowe wskazują, że już samo włączenie grejpfrutów do codziennego menu (bez innych modyfikacji żywieniowych) może spowodować istotny spadek poziomu tłuszczu zapasowego.
Owoce jagodowe
Truskawki, borówki, a zwłaszcza maliny są nie tylko niezwykle smaczne i aromatyczne, ale także zasobne w związki korzystnie wpływające na gospodarkę energetyczną organizmu (pomijam tutaj już niską kaloryczność tych owoców). Obiektem szczególnego zainteresowania naukowców jest keton malinowy, związek który od pewnego czasu pojawia się także jako składnik popularnych spalaczy tłuszczu i który może przyspieszać proces lipolizy, usprawniając pracę nad estetyką sylwetki. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość błonnika w owocach jagodowych. Błonnik zmniejsza łaknienie i obniża poposiłkową glikemię, co może być szczególnie ważne w przypadku pracy nad estetyką sylwetki
Kokos
Kokos jest nie tylko owocem o niepowtarzalnym aromacie, ale także – o wyjątkowych walorach żywieniowych. Kokos dostarcza średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które – uwaga – przyspieszać mogą odchudzanie. Jak to możliwe? Odchudzające właściwości kwasów MCT związane są z jednej strony z ich termogennym działaniem (przyspieszają przemianę materii zwiększając produkcję ciepła), a z drugiej wynikają z ich wpływu na łaknienie. Kwasy tłuszczowe MCT zmniejszają uczucie głodu przyczyniając się do mniejszego poboru pokarmu.
Podsumowanie
Owoce stanowić mogą cenne uzupełnienie diety odchudzającej, zarówno ze względu na fakt, iż stanowią interesującą alternatywę dla słodyczy, jak i ze względu na wysoką zwartość składników mogących nasilać spalanie tłuszczu. Szczególnie cenne w tym względzie są owoce jagodowe, cytrusowe (przede wszystkim grejpfruty) oraz ciągle mało popularne u nas kokosy.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.