Dlaczego jedzenie nie powinno wzbudzać poczucia winy czy wstydu?
Niektóre emocje są silniejsze niż siła woli czy potrzeba zgubienia nadmiarowych kilogramów. Stres, przykrości i negatywne uczucia sprawiają, iż priorytetem staje się natychmiastowa przyjemność – w postaci ulubionego smakołyku, natomiast wszelkie cele długoterminowe wydają się nie mieć większego znaczenia. Po uczcie natomiast pojawiają się wyrzuty sumienia oraz wstyd – potężne emocje, związane bezpośrednio z poczuciem totalnej kapitulacji i klęski , a także wpływające na jakość przekonań budowanych o sobie samym. Chociaż zarówno poczucie winy jak i wstyd nie muszą mieć destrukcyjnego wpływu, to w pewnych okolicznościach doprowadzają do poważnych komplikacji, np. zaburzeń odżywiania. Toksyczne warianty tych emocji występują w postaci nadwrażliwości na potencjalną porażkę. Lęk jest tak silny, że przyczynia się nie tylko do „podkopywania” poczucia własnej wartości, ale także wywołuje efekt fizjologiczny – chociażby w postaci ingerencji w gospodarkę hormonalną i nadaktywności kortyzolu.
Co zrobić, aby jedzenie nie wzbudzało poczucia winy?
Podstawą jest plan, oparty na racjonalnych założeniach i dopasowany do indywidualnych możliwości organizmu. Gdy już będziesz go posiadal warto pamiętać o następujących kwestiach:
- nie traktuj jedzenia zbyt emocjonalnie – pokarmy nie dzielą się na dobre i złe, nie należy też żadnych pokarmów „nienawidzić” czy nie cierpieć ani też demonizować (np. ze względu na dużą kaloryczność).
- nie szukaj wymówek ani usprawiedliwień – jeżeli ulegniesz pokusie i zjesz coś , wyciągnij konstruktywne wnioski – w żadnym wypadku nie zadręczaj się stwierdzeniami typu „ jestem beznadziejnym głupim grubasem”. Jeżeli koniecznie chcesz się ukarać – zwiększ aktywność fizyczną poprzez dodatkowy czas spędzony na bieżni czy rowerze.
- nie bądź dla siebie zbyt surowy – co nie oznacza również, iż powinieneś sobie pobłażać w każdej kwestii. Daj sobie prawo do popełniania błędów – osiągnięcie sukcesu to sztuka radzenia sobie z przeciwnościami losu oraz własnymi słabościami.
- poszukaj wsparcia – szczególnie pomocna może być fachowa pomoc trenera czy dietetyka, ważne jest także wsparcie rodziny, przyjaciół oraz osób, które zmagają się z podobnymi problemami.
- pracuj nad samodyscypliną i samokontrolą – wypracowywanie nowych nawyków wiąże się z koniecznością ich powtarzania i utrwalania, co wymaga czasu. Zarówno nad silną wolą, jak i samokontrolą można skutecznie pracować – należy „włączyć” swoją świadomość dokonując wyborów żywieniowych oraz poszerzać swoją wiedzę na temat żywienia, w oparciu o wiarygodne źródła informacji.
Podsumowanie
Zbyt emocjonalne podejście do kwestii związanych ze zdrowym odżywianiem oraz koniecznością redukcji masy ciała, może wywołać toksyczne poczucie winy, które z kolei znacznie utrudnia osiągnięcie zaplanowanego celu, a także przyczynia się do budowania fałszywych przekonań, dotyczących własnej osoby.