Człowiek to nie wie jakie siły drzemią w naturze…
Eksenatyd, bo o tym związku mowa, jest syntetycznym analogiem substancji (eksendyny-4) pierwotnie wykrytej w ślinie jadowitej jaszczurki - helodermy arizońskiej. Związek ten został dopuszczony do obrotu farmaceutycznego jako lek przeciwcukrzycowy, ze względu na fakt, iż jest agonistą glukagonopodobnego peptydu typu 1 (GLP-1), wytwarzanego przez komórki L jelita cienkiego, który wykazuje zdolność do wiązania się z receptorami zlokalizowanymi na komórkach β wysp trzustkowych i zwiększania wydzielania insuliny. Dodatkowo odkryto, że związek ten oprócz poprawy kontroli glikemii okazuje się posiadać właściwości odchudzające. Jego zastosowanie w praktyce klinicznej wiązać się może z wyraźnym spadkiem masy ciała. Okazuje się, że działanie to może być związane z wpływem eksenatydu na procesy kontroli łaknienia!
Ciekawy eksperyment – nowe zastosowanie
Opublikowane w zeszłym roku badania wykazały, że szczury którym podano eksenadtyd zaczęły jeść mniej. Co ciekawe zwierzęta nie tylko, że spożywały mniej pokarmu to jeszcze okazały się niewrażliwe na dodatkowe pokusy takie jak czekolada i cukier. To intrygujące działanie związane jest ze zmianą aktywności neuroprzekaźników takich jak dopamina wywołaną przez zastosowanie wspomnianego leku i jej wpływem na ośrodki związane z nagrodą i motywacją. Jest to dość ważna informacja, gdyż biorąc pod uwagę realia dnia codziennego często jemy również wtedy, kiedy nie jesteśmy głodni, a jedynie mamy na coś ochotę, lub nadarza się sprzyjająca konsumpcji okazja (np. w zasięgu wzroku pojawiają się ulubione czekoladki).