Ze spożywaniem śniadania wiąże się sporo niesłusznych przekonań, mitów oraz praktycznych problemów, które na pierwszy rzut oka wydają się trudne do rozwiązania. Jednym z nich jest fakt, iż zaraz po spożyciu pierwszego posiłku dość szybko odczuwamy dotkliwy i trudny do opanowania głód, często ukierunkowany na niskojakościowe produkty spożywcze. Co zrobić, aby po spożyciu śniadania na długo cieszyć się zaspokojonym apetytem?
Śniadanie jest wyjątkowo kontrowersyjnym posiłkiem – niektórzy nie wyobrażają sobie wyjścia do pracy czy szkoły bez jego zjedzenia, inni wręcz przeciwnie – ściśnięty żołądek odmawia przyjęcia jakiegokolwiek pokarmu. Niezależnie od tego, jak wiele wątpliwości może wzbudzać pierwszy posiłek w ciągu dnia, warto pamiętać, iż przygotowując go, łatwo popełnić elementarne błędy, które mogą się później w dość nieprzyjemny sposób odbijać się na późniejszych wyborach pokarmowych i kulinarnych preferencjach.
Zrezygnuj z pseudo zdrowych produktów śniadaniowych
Uśmiechnięte dzieci i wysportowani młodzi ludzi przekonują z ekranu telewizora, iż masło czekoladowe w połączeniu z pieczywem to idealny sposób na pożywne i wartościowe śniadanie, co tak naprawdę niewiele związku ma z rzeczywistością. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku większości śniadaniowych płatków, dosładzanych astronomicznymi ilościami cukru, a także ciasteczek, kaszek czy produktów dedykowanych małym dzieciom. Warto również podkreślić, iż nie najszczęśliwszym wyborem jest smakowy nabiał – owocowe jogurty, również też oznaczone jako fitness czy light. Istotną wadą wymienionych powyżej produktów jest nie tylko fakt, iż są źródłem „pustych kalorii” i nie wnoszą żadnych wartościowych składników odżywczych do codziennego menu, ale dodatkowo są mało satysfakcjonujące, a po ich spożyciu dość szybko dopadnie nas głód.
Postaw na nieprzetworzoną żywność
Jak już zdamy sobie sprawę z tego, czego jeść na śniadanie zdecydowanie nie powinnyśmy, warto dobrze zastanowić się nad tym, czym zastąpić produkty żywnościowe wątpliwej jakości odżywczej.
Doskonałą opcją są:
wszelkiego typu owsianki – uwzględniające dodatek owoców, orzechów i pełnowartościowego białka, np. w postaci odżywki białkowej;
dania z jaj – w postaci omletów ze świeżymi owocami czy warzywami, jajecznicy czy jaj gotowanych;
koktajle – wyjątkowe proste do przygotowania, można do ich przyrządzenia użyć odzywki białkowej lub nieprzetworzonego nabiału, a także świeże lub mrożone owoce, orzechy i aromatyczne przyprawy;
sałatki – można do nich dodać najbardziej ulubione warzywa oraz jaj, mięso, nabiał, orzechy i świeże zioła,
kanapki – wbrew pozorom mogą stanowić świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Trzeba jedynie wybrać wartościowe pieczywo – najlepiej razowe, a także postawić na odpowiedni rodzaj obkładu. Może to być zarówno mięso, jak i pasty przygotowane z jego udziałem, twaróg, jaja, a także obowiązkowa porcja świeżych warzyw.
Pamiętaj o sycących składnikach pożywienia
Wartościowe śniadanie nie tylko dostarcza cennych dla zdrowia składników, charakteryzuje się silnymi właściwościami sycącymi. Niewątpliwie prym w tej dziedzinie wiedzie pełnowartościowe białko – skutecznie tłumi apetyt na wiele godzin. Nie powinno go zatem zabraknąć w pierwszym posiłku w ciągu dnia, podobnie sytuacja wygląda z błonnikiem. Warto jednak zapamiętać, żeby nie przesadzać z ich ilością.
Przemyśl kaloryczność
Szczególnie w komponowaniu jadłospisu ukierunkowanego na redukcję tkanki tłuszczowej dość często dochodzi do przesadnego ograniczenia ilości spożywanych kalorii. Tymczasem, zbyt duży deficyt kaloryczny i zbyt małe posiłki, w tym również śniadanie, sprawiają, że po wstaniu od stołu nie czujemy się usatysfakcjonowani, a uczucie głodu pojawia się zbyt szybko. W takiej sytuacji warto przemyśleć rozkład kaloryczności w ciągu dnia i zastanowić się nad dodaniem kalorii.
Podsumowanie
Podczas przygotowywania i planowania śniadania można popełnić szereg prostych błędów, które nierzadko doprowadzają do powstawania problemów z dokuczliwym głodem w późniejszych częściach dnia. Problem ten można w prosty sposób rozwiązać, dokonując wnikliwej lustracji spożywanych produktów – zarówno pod względem jakości jak ilości.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.