Czym jest brain fog?
Efekt ten został obecnie związany z chorobami tarczycy, które powodują jej stany zapalne jak np. choroba Hashimoto. Obecne trendy dietetyczne wskazują również powiązanie wysokiego spożycia glutenu, który może powodować tego typu działania niepożądane, jak i tzw. wypalenia nadnerczy, gdzie osoba na co dzień funkcjonująca dość sprawnie fizycznie jest umysłowym wrakiem.
Inne objawy tego typu dysfunkcji to:
- zaburzenia koncentracji,
- depresja,
- problemy z pamięcią krótkotrwałą,
- powolne odnajdywanie wiadomości w naszym mózgu,
- problemy z nauką nowych czynności czy pozyskiwania nowych informacji,
- problemy z wypowiadaniem się,
- problemy z przypominaniem np. imion i nazw prostych przedmiotów codziennego użytku, jak szczoteczka do zębów,
- brak efektywnego czytania ze zrozumieniem czy przetwarzania tego, co słyszymy.
Jak więc widzimy, lista tego typu symptomów jest dość obszerna, a w wyniku tego typu działań pojawia się u nas nerwowość, zaburzenia równowagi życiowej, silne zmęczenie, spanie po kilka godzin na dobę dodatkowo, nawet gdy spaliśmy całą noc. Umysł szybko się męczy podczas np. czytania czy jazdy samochodem, a my łapiemy tzw. “bloki”, gdzie jadąc do domu nie pamiętamy drogi jaką przebyliśmy.
Czasem jest to niebezpieczne do tego stopnia, że osoby, których dotknęła “mgła” jadą na pamięć i przejeżdżają na czerwonym świetle.
Główna przyczyna problemów myślowych?
Teoria tzw. mgły umysłu bierze się ze stanów zapalnych w naszym mózgu, których podłożem jest choroba autoimmunologiczna. Dr Datis Kharrazian stwierdził, że przeciwciała anty-TPO rzutują na to, jak funkcjonuje tarczyca, pogarszając jej stan, ale i nie tylko. Jak się okazuje, wysoka koncentracja przeciwciał będzie również wpływała na funkcjonowanie móżdżku. Oznacza to, że istnieje ścisła korelacja pomiędzy stanem zapalnym tarczycy, jak i problemami natury percepcyjnej. Zagadnienie jest dość mocno skomplikowane, a nieleczone stany zapalne zaczynają mocniej wpływać na to, jak funkcjonuje nasz mózg, prowadząc do stopniowej degeneracji.
Inna przyczyna, która została wymieniona już we wstępie, dotyczy glutenu i nieszczelnych jelit. Jest wiele teorii na ten temat, a przeciwnicy pszenicy ścierają swoje poglądy z osobami, które twierdzą, że nie ma zależności pomiędzy spożyciem glutenu, a choćby wpływem tegoż białka na struktury mózgu i procesy myślowe. Z opinii osób, które odstawiły produkty bogate w gluten, wyczytać można, że bez dodatkowej suplementacji poprawa funkcji mózgu nastąpiła już po 2-3 tygodniach od zaprzestania jedzenia produktów mącznych.
Trzecią, główną przyczyną jest tzw. wypalenie nadnerczy, które powiązane jest m.in. ze zbyt częstym nadużywaniem substancji o działaniu stymulującym układ nerwowy, używek, wyniszczeniowym trybem życia (wieczne imprezy) czy też nieodpowiednią dietą i stresem.
Jak walczyć z mgłą?
Pierwszym krokiem będzie namierzenie źródła stanu zapalnego. Jeśli choroba tarczycy towarzyszy nam od kilku lat, unormowanie działania tego narządu powinno być priorytetem, jeśli zależy nam na przywróceniu równowagi naszego ciała. Leczenie objawów, przy nieunormowanej pracy narządów, mija się z celem, a działanie doraźne nie będzie posiadało skutków długofalowych.
Kolejny etap to zadbanie o prawidłową funkcję układu pokarmowego, w tym jelit. Eliminacja produktów, które nam nie służą, jak gluten, nabiał, cukry, powinna przynieść dość szybki efekt w postaci poprawy funkcjonowania jelit. Nie bez powodu jelita nazywane są drugim mózgiem, gdzie przemiany biochemiczne zachodzące w ich obrębie rzutują m.in. na poziom neuroprzekaźników, co bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie. Przydatne będzie wykonanie badania na nietolerancje pokarmowe, aby upewnić się, jakie substancje pokarmowe nam nie służą.
Zadbaj o odpowiednią suplementację, stosuj adaptogeny, jak np. różeniec górski, ashwagandha czy szereg antyoksydantów, które pomogą w zapanowaniu nad stanem zapalnym. Uzupełnij w diecie NNKT, witaminę B12 w formie metylowanej czy też poziom witaminy D3 w połączeniu z K2. Warto również zainteresować się prekursorami choliny, co powinno znacznie podnieść efektywność myślenia.
Ważnym czynnikiem złagodzenia stanów zapalnych jest również unormowanie cukru we krwi. Osoby borykające się z problemami tarczycy zazwyczaj mają również problem z odpowiednią wartością glukozy we krwi. Często ich stan prowadzi do insulinooporności, gdzie narażeni są oni na cukrzycę typu II.
Podsumowanie
Niniejszy artykuł stanowi jedynie wprowadzenie do zagadnienia, jakim jest mgła mózgu, a przyczyny jej wystąpienia, jak i mechanizmy, które wpływają na tego typu zjawisko, są dość mocno skomplikowane i wymagają zindywidualizowanej interwencji specjalisty w dziedzinie dietetyki klinicznej.