O tym, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 korzystnie wpływają na organizm wiadomo już od dawna. Bezustannie trwające badanie nad ich właściwościami pozwalają odkrywać coraz to nowe walory tych związków. Niedawno opublikowane dane wskazują, że kwas dokozaheksaenowy (w skrócie DHA), należący do wspomnianej rodziny omega 3 chroni mózg przed niekorzystnym wpływem etanolu!
Bezcenny tłuszcz
Tłuszcz pokarmowy ciągle wielu osobom kojarzy się ze zdrowotnym zagrożeniem, co obrazuje fakt, iż produkty odtłuszczone i niskotłuszczowe postrzegane są powszechnie jako lepsze, zdrowsze, bardziej przyjazne dla sylwetki. W praktyce taki sposób myślenia jest nieuzasadniony. Tłuszcz bowiem jest ważnym składnikiem pokarmowym, a niektóre lipidy obecne w żywności uznawane są za niezbędne. W żywieniu człowieka szczególną rolę pełnią kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, z których w organizmie powstają tzw. eikozanoidy – niezwykle ważne związki chemiczne o właściwościach przeciwzapalnych i antyagregacyjnych. Niestety spożycie tychże kwasów tłuszczowych zazwyczaj jest zbyt niskie, co wiąże się ze wzrostem ryzyka występowania wielu groźnych chorób.
Odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 jest szczególnie istotne dla zachowania dobrej kondycji układu krążenia. Badania naukowe wskazują, że zapewnienie odpowiedniej podaży tych tłuszczów może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia. Istnieją też dane, które sugerują, iż kwasy omega 3 zmniejszają rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, nowotworowych, a także – nadwagi i otyłości. W zasadzie cały czas poznajemy nowe, korzystne właściwości tych związków. Niestety ich spożycie wraz z pożywieniem pod naszą szerokością geograficzną jest ciągle zbyt niskie…
Kwasy omega 3 a wpływ etanolu na układ nerwowy
Oprócz wspomnianych powyżej zalet jeden z kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 - kwas dokozaheksaenowy (DHA), posiada jeszcze jedne ciekawy walor. Mianowicie jest w stanie zmniejszyć niekorzystny wpływ etanolu na układ nerwowy. Jak powszechnie wiadomo, większe niż symboliczne dawki alkoholu stanowią duże obciążenie dla organizmu, przy czym szczególnie negatywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, co obejmuje nie tylko efekt doraźny (charakterystyczny stan upojenia alkoholowego), ale także długofalowy. Osoby często „zaglądające do kieliszka”: są bardziej narażone na rozwój demencji i innych zaburzeń związanych z uszkodzeniem pewnych obszarów mózgu.
W jednym z dość interesujących eksperymentów, grupa amerykańskich naukowców postanowiła komórki wyizolowane z mózgu szczurów poddać działaniu etanolu w stężeniu, które w normalnych warunkach doprowadziłoby do stanu odurzenia. Przy tym jednak część komórek dodatkowo została „odżywiona” kwasem DHA. Okazało się, że o ile w grupie komórek niewzmocnionych omega 3 stan zapalny i proces obumierania były daleko posunięte, o tyle w grupie drugiej, nieprawidłowości te były niema dziewięciokrotnie mniej zaawansowane. Różnica więc okazała się spektakularna.
Podsumowanie
Wspomniane badania wskazuje, iż kwas dokozahekasenowy należący do rodziny omega 3 może chronić neurony przed negatywnym wpływem etanolu. Nie należy jednak wyciągać z tej próby zbyt daleko idących wniosków. Po pierwsze, badanie zostało przeprowadzone na hodowli komórek wyizolowanych od gryzoni, a nie na żywych ochotnikach naszego gatunku. Po drugie – nawet jeśli istnieje bezpośrednie przełożenie na ludzi, to i tak nie oznacza to, że można upijać się bezkarnie, suplementując kwasy omega 3. Jest to rodzaj ciekawostki naukowej. Ot, tylko tyle.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.