Pytanie zawarte w tytule pojawia się regularnie na sportowych forach, w zasadzie śmiało można powiedzieć, że nie ma dnia, w którym jakiś forumowicz nie poprosiłby o poradę w kwestii doboru odżywki proteinowej, skutecznie wspomagającej proces budowania masy mięśniowej. Jeśli i Ty jesteś jednym z poszukiwaczy „najlepszego białka na masę” koniecznie przeczytaj ten artykuł, możliwe że dzięki niemu unikniesz nieprzyjemnego rozczarowania, musisz bowiem wiedzieć, że…
Odżywka białkowa niestety raczej nie pomoże Ci przytyć
Jak to? Przecież mięsnie zbudowane są z białka, więc chyba logiczne jest, że aby rosły muszą otrzymać odpowiednią ilość protein!
Faktycznie, muskulaturę tworzą białka mięśniowe i prawdą jest, że do uzyskania zauważalnych przyrostów konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości protein. Warto jednak zdać sobie sprawę, że tak naprawdę rzadko zdarza się, żeby to właśnie niedostateczna podaż białka stanowiła podstawową przyczyną charakterystycznego wychudzenia, z jakim boryka się większość tzw. ektomorfików, obdarzonych szybką przemianą materii. Gdzie więc leży problem?
Problemem jest niewystarczająca podaż kalorii ogółem
Jeśli jesteś po prostu chudy i nie możesz przytyć oznacza to, że Twój organizm ma „bardzo szybkie spalanie”. W procesach energetycznych zachodzących w ustroju, spalane są w tempie błyskawicznym zarówno spożywane i tłuszcze, jak i (części składowe białka), które powinny być zużywane do budowy mięśni. Owszem – możesz zwiększyć spożycie protein, ale wiedz że póki nie pokryjesz potrzeb energetycznych – póty cała para pójdzie w przysłowiowy gwizdek. Organizm zamiast wykorzystywać białko do procesów budulcowych skieruje tworzące je na szlaki energetyczne. Tymczasem owe stanowią wyjątkowo mało wydajne źródło energii użytecznej, przez co trzeba ich spalić naprawdę dużo by uzyskać odpowiednią ilość ATP. Tak więc, co musisz w pierwszej kolejności zrobić?
Jeśli poszukujesz odżywki, która Ci w tym pomoże – kup tzw. masówkę, czyli odżywkę dostarczającą przede wszystkim węglowodanów, a uzupełnioną jedynie pewnym dodatkiem białka (zazwyczaj około 15 – 30%). Jeśli będziesz jej używał w odpowiedni sposób – czyli jako dodatkowy posiłek (nigdy zamiast posiłku), to zabezpieczysz potrzeby energetyczne organizmu i zapewnisz odpowiednią dostępność białka dla Twoich mięśni. Innymi słowy sprawisz, że więcej aminokwasów zamiast posłużyć jako paliwo, zostanie zakwalifikowane jako materiał budulcowy.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.