Nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, takie jak warzywa i owoce, to prawdziwe bogactwo rozmaitych związków korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Zwłaszcza osoby dbające o swoje zdrowie, aktywne fizycznie i pracujące nad estetyką ciała powinny zadbać o to, by ich dieta była w nie obfita. Wysokie spożycie warzyw i owoców nie tylko pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, A i niektóre składniki mineralne, ale pomaga także dostarczyć substancje wspierające rozwój formy fizycznej. W niniejszym artykule chciałbym poświęcić trochę uwagi arbuzowi i zawartej w nim cytrulinie.
Czym jest cytrulina?
Cytrulina jest aminokwasem, który co prawda nie buduje białek, ale pełni bardzo ważną fizjologicznie rolę. Cytrulina wraz z ornityną i argininą bierze udział w cyklu mocznikowym, w ramach którego zachodzi neutralizacja toksycznego amoniaku – produktu ubocznego przemian aminokwasów. Dla sportowców jednak szczególne znaczenie ma fakt, że cytrulina jest prekursorem argininy, aminokwasu z którego powstaje tlenek azotu rozszerzający światło naczyń krwionośnych i powodujący efekt tzw. „pompy mięśniowej”, objawiającej się zwiększeniem objętości mięśni w trakcie treningu.
Badania naukowe na temat cytruliny
Co więcej w badaniach naukowych wykazano, że regularne przyjmowanie cytruliny korzystnie wpływa na zdolności wysiłkowe, poprawiając siłę i wytrzymałość siłową, stąd też suplementy zawierające ten aminokwas są chętnie stosowane przez sportowców, zarówno wyczynowych, jak i amatorów. Warto pamiętać jednak, że oprócz suplementacji są także inne sposoby na zwiększenie podaży cytruliny.
Mało kto zdaje sobie sprawę tego, że znakomitym źródłem cytruliny jest arbuz. W 100 g wybranych odmian owocu znajdziemy nawet 300 mg tego aminokwasu. W badaniach naukowych wykazano, że regularne spożywanie 670 ml soku arbuzowego zwiększa poziom argininy we krwi o około 11%. Z punktu widzenia sportowców i osób aktywnych fizycznie arbuz jest więc naturalnym no-boosterem, przyczyniającym się do lepszego ukrwienia i odżywienia tkanki mięśniowej, góruje przy tym nad popularnymi suplementami brakiem słodzików, barwników, aromatów i innych sztucznych dodatków, a przy tym jest smaczny, zdrowy i znakomicie gasi pragnienie zwłaszcza w gorące dni.
Źródła:
• Rimando AM, Perkins-Veazie PM. Determination of citrulline in watermelon rind. J Chromatogr A. 2005 Jun 17;1078(1-2):196-200. • Want Citrulline? Try Watermelon. ScienceDaily (Aug. 15, 2007) • J Strength Cond Res. 2010 May;24(5):1215-22.Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness.Pérez-Guisado J, Jakeman PM.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.