Co o niej wiemy?
Najczęściej się mówi, że jest korzystna dla zdrowia jelit i zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i stany zapalne. Jednak czy to wszystko, co powinniśmy o niej wiedzieć? Czy ma może jakieś wady?
Najczęściej się mówi, że jest korzystna dla zdrowia jelit i zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i stany zapalne. Jednak czy to wszystko, co powinniśmy o niej wiedzieć? Czy ma może jakieś wady?
Niezależnie od tego, czy robisz ją w domu, czy kupujesz w butelce, kombucha jest fermentowanym napojem. Zaczyna się od przygotowania słodzonej herbaty, a następnie dodaniu bakterii i drożdży, które będą ten napój fermentować. Są one w formie żelatynowego krążka, który jest nazywany przez miłośników kombuchy SCOBY (skrót od symbiotycznej bakterii i drożdży).
W miarę fermentacji napoju drożdże z SCOBY rozkładają cukier w słodkiej herbacie na alkohol i dwutlenek węgla (i to właśnie on sprawia, że kombucha musuje). Podczas gdy wszystko to się dzieje, bakterie w SCOBY przekształcają alkohol w kwas octowy i inne kwasy organiczne, które nadają herbacie kombucha niezwykły, cierpki smak i kwaskowatość.
Jednym z powodów, dla których kombucha jest mętna, jest zawartość alkoholu. Niezależnie od tego, czy jest domowej roboty, czy kupiona w sklepie, każda kombucha zawiera alkohol. Kiedy kupujesz ją w butelce w supermarkecie, przepisy mówią, że powinna zawierać mniej niż 0,5% alkoholu objętościowo. Jeśli jest wyższa, nie można jej sklasyfikować jako napoju bezalkoholowego. Dlatego producenci muszą przetwarzać ją w taki sposób, aby nie przekraczała tego progu.
Oczywiście w domowej produkcji nie obowiązują takie same standardy i zawartość alkoholu może wynosić nawet 1% objętości. Zależy to od kilku czynników — od zawartości cukru, długości fermentacji i temperatury.
Innym problemem związanym z kombuchą, szczególnie jeśli robisz ją w domu, jest skażenie. Potrzebujesz sterylnych warunków do jej produkcji, aby uniknąć skażenia szkodliwymi bakteriami lub pleśnią. Istnieje mniejsze ryzyko skażenia, jeśli kupisz go od renomowanego producenta w supermarkecie. Jednak nie jest ono zerowe.
Mimo że kombucha jest raczej zdrowa, nie powinniśmy jej pić bez limitów.
Nadmiar może powodować skutki uboczne, takie jak:
Jaki jest powód występowania tych objawów? Może to być związane z kwasowością napoju lub zawartością kofeiny, lub alkoholu. Pamiętaj, że czarna herbata zawiera kofeinę — mniej niż kawa, ale jednak… Kwasowość, kofeina i alkohol mogą powodować lub pogarszać problemy trawienne, takie jak kwasowość żołądka i refluks żołądkowy.
Innym problemem związanym z kombuchą jest to, że może zmieniać metabolizm niektórych leków. Dlatego, jeśli jesteś w trakcie jakiegoś leczenia lub przyjmujesz leki na stałe, powinieneś zapytać lekarza, czy możesz pić kombuchę.
Pierwsza grupa, która powinna unikać picia kombuchy, to kobiety w ciąży. Mają one totalny zakaz spożywania alkoholu, nawet śladowych ilości. Są różne podejścia na ten temat, ale tak naprawdę nie ma żadnej ilości alkoholu, o której można powiedzieć, że jest nieszkodliwa. Jednej osobie nie zaszkodzi np. piwo zawierające 5% alkoholu, a inna będzie mieć powikłania po spożyciu napoju z zawartością 0,5% alkoholu.
Temat zatem nie powinien podlegać dyskusji i dla własnego zdrowia (oraz zdrowia dziecka) kobieta nie powinna spożywać nic co zawiera jakiekolwiek ilości alkoholu.
Kolejną kwestią jest kofeina. Niektórzy lekarza zalecają unikanie jej w ciąży, a przynajmniej ograniczenie. Zawartość kofeiny i alkoholu sprawia, że kombucha jest również nieodpowiednia dla małych dzieci, szczególnie biorąc pod uwagę ich niewielkie rozmiary ciała.
Osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą być bardziej narażone na działania niepożądane bakterii i drożdży w kombuczy. Chociaż bakterie probiotyczne oferują potencjalne korzyści zdrowotne dla zdrowych osób, skonsultuj się z lekarzem przed wypiciem, jeśli masz osłabiony układ odpornościowy.
Jedną z potencjalnych zalet picia kombuchy są przeciwutleniacze zawarte w tym fermentowanym napoju. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki i kontrolować stres oksydacyjny. Jeśli nie jesz owoców i warzyw, możesz uzyskać dawkę przeciwutleniaczy z kombuchy.
Pamiętaj, że zawartość przeciwutleniaczy spada, jeśli nie spożyjesz jej szybko. Ponadto kombucha zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy i minerały. Mimo wszystko nie zakoduj sobie informacji, że można pić kombuchę zamiast warzyw i owoców. Wciąż mają one przewagę w postaci ogromnej ilości witamin, minerałów i błonnika.
Badania na zwierzętach sugerują, że kombucha może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co nadaje jej właściwości przeciwcukrzycowe. Wadą jest to, że nie jest jasne, czy te korzyści dotyczą ludzi. Ponadto nie wiadomo, dlaczego kombucha może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Temat wymaga dalszych badań.
Czy kombucha jest bezpieczna? Podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych i napojów, odpowiedź jest złożona. Ma pewne potencjalne korzyści zdrowotne, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i probiotyków, ale można je uzyskać z innych źródeł. Dla niektórych grup, takich jak dzieci, kobiety w ciąży i osoby przyjmujące leki, ryzyko może przewyższać korzyści. Dla wszystkich innych najlepszym podejściem jest umiar.
Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23001090 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK69654 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30527803/
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
Ciągłe infekcje i uporczywy katar mogą być nie tylko uciążliwe, ale także sygnałem, że coś w organizmie...
Jesień i zima to czas, kiedy infekcje takie jak przeziębienia, grypa czy zapalenie gardła są szczególnie...
Jesienno-zimowe zmiany temperatury to okres, w którym wiele osób doświadcza spadku odporności i częstszych...