BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy kombucha jest tak zdrowa, jak się o niej mówi? Korzyści i zagrożenia

Czy kombucha jest tak zdrowa, jak się o niej mówi? Korzyści i zagrożenia
Czy próbowałeś kiedyś kombuchy? Czy wiesz, co to jest? Choć jej nazwa jest dość znana, to nie każdy wie, że jest to musująca, fermentowana herbata. Nie każdemu pasuje też jej smak, czy choćby świadomość, jakie w niej zaszły procesy, ale wiele osób pije ją ze względu na właściwości zdrowotne, z których słynie.

Co o niej wiemy?

Najczęściej się mówi, że jest korzystna dla zdrowia jelit i zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i stany zapalne. Jednak czy to wszystko, co powinniśmy o niej wiedzieć? Czy ma może jakieś wady?

Jak przebiega proces wytwarzania kombuchy?

Proces fermentacji

Niezależnie od tego, czy robisz ją w domu, czy kupujesz w butelce, kombucha jest fermentowanym napojem. Zaczyna się od przygotowania słodzonej herbaty, a następnie dodaniu bakterii i drożdży, które będą ten napój fermentować. Są one w formie żelatynowego krążka, który jest nazywany przez miłośników kombuchy SCOBY (skrót od symbiotycznej bakterii i drożdży).

W miarę fermentacji napoju drożdże z SCOBY rozkładają cukier w słodkiej herbacie na alkohol i dwutlenek węgla (i to właśnie on sprawia, że kombucha musuje). Podczas gdy wszystko to się dzieje, bakterie w SCOBY przekształcają alkohol w kwas octowy i inne kwasy organiczne, które nadają herbacie kombucha niezwykły, cierpki smak i kwaskowatość.

A co z alkoholem?

Jednym z powodów, dla których kombucha jest mętna, jest zawartość alkoholu. Niezależnie od tego, czy jest domowej roboty, czy kupiona w sklepie, każda kombucha zawiera alkohol. Kiedy kupujesz ją w butelce w supermarkecie, przepisy mówią, że powinna zawierać mniej niż 0,5% alkoholu objętościowo. Jeśli jest wyższa, nie można jej sklasyfikować jako napoju bezalkoholowego. Dlatego producenci muszą przetwarzać ją w taki sposób, aby nie przekraczała tego progu.

Oczywiście w domowej produkcji nie obowiązują takie same standardy i zawartość alkoholu może wynosić nawet 1% objętości. Zależy to od kilku czynników — od zawartości cukru, długości fermentacji i temperatury.

Ryzyko skażenia

Innym problemem związanym z kombuchą, szczególnie jeśli robisz ją w domu, jest skażenie. Potrzebujesz sterylnych warunków do jej produkcji, aby uniknąć skażenia szkodliwymi bakteriami lub pleśnią. Istnieje mniejsze ryzyko skażenia, jeśli kupisz go od renomowanego producenta w supermarkecie. Jednak nie jest ono zerowe.

Nadmierne spożycie i skutki uboczne

Mimo że kombucha jest raczej zdrowa, nie powinniśmy jej pić bez limitów.

Nadmiar może powodować skutki uboczne, takie jak:

  • bóle głowy,
  • mdłości,
  • rozstrój żołądka,
  • zawroty głowy.

Jaki jest powód występowania tych objawów? Może to być związane z kwasowością napoju lub zawartością kofeiny, lub alkoholu. Pamiętaj, że czarna herbata zawiera kofeinę — mniej niż kawa, ale jednak… Kwasowość, kofeina i alkohol mogą powodować lub pogarszać problemy trawienne, takie jak kwasowość żołądka i refluks żołądkowy.

Interakcje z lekami

Innym problemem związanym z kombuchą jest to, że może zmieniać metabolizm niektórych leków. Dlatego, jeśli jesteś w trakcie jakiegoś leczenia lub przyjmujesz leki na stałe, powinieneś zapytać lekarza, czy możesz pić kombuchę.

Kto powinien unikać kombuchy?

Pierwsza grupa, która powinna unikać picia kombuchy, to kobiety w ciąży. Mają one totalny zakaz spożywania alkoholu, nawet śladowych ilości. Są różne podejścia na ten temat, ale tak naprawdę nie ma żadnej ilości alkoholu, o której można powiedzieć, że jest nieszkodliwa. Jednej osobie nie zaszkodzi np. piwo zawierające 5% alkoholu, a inna będzie mieć powikłania po spożyciu napoju z zawartością 0,5% alkoholu.

Temat zatem nie powinien podlegać dyskusji i dla własnego zdrowia (oraz zdrowia dziecka) kobieta nie powinna spożywać nic co zawiera jakiekolwiek ilości alkoholu.

Kolejną kwestią jest kofeina. Niektórzy lekarza zalecają unikanie jej w ciąży, a przynajmniej ograniczenie. Zawartość kofeiny i alkoholu sprawia, że ​​kombucha jest również nieodpowiednia dla małych dzieci, szczególnie biorąc pod uwagę ich niewielkie rozmiary ciała.

Nie zawsze bezpieczny dla osłabionych układów odpornościowych

Osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą być bardziej narażone na działania niepożądane bakterii i drożdży w kombuczy. Chociaż bakterie probiotyczne oferują potencjalne korzyści zdrowotne dla zdrowych osób, skonsultuj się z lekarzem przed wypiciem, jeśli masz osłabiony układ odpornościowy.

A co z zaletami kombuchy?

Jedną z potencjalnych zalet picia kombuchy są przeciwutleniacze zawarte w tym fermentowanym napoju. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki i kontrolować stres oksydacyjny. Jeśli nie jesz owoców i warzyw, możesz uzyskać dawkę przeciwutleniaczy z kombuchy.

Pamiętaj, że zawartość przeciwutleniaczy spada, jeśli nie spożyjesz jej szybko. Ponadto kombucha zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy i minerały. Mimo wszystko nie zakoduj sobie informacji, że można pić kombuchę zamiast warzyw i owoców. Wciąż mają one przewagę w postaci ogromnej ilości witamin, minerałów i błonnika.

Potencjalne efekty metaboliczne

Badania na zwierzętach sugerują, że kombucha może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co nadaje jej właściwości przeciwcukrzycowe. Wadą jest to, że nie jest jasne, czy te korzyści dotyczą ludzi. Ponadto nie wiadomo, dlaczego kombucha może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Temat wymaga dalszych badań.

Zrównoważenie kombuchy — korzyści i zagrożenia

Czy kombucha jest bezpieczna? Podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych i napojów, odpowiedź jest złożona. Ma pewne potencjalne korzyści zdrowotne, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i probiotyków, ale można je uzyskać z innych źródeł. Dla niektórych grup, takich jak dzieci, kobiety w ciąży i osoby przyjmujące leki, ryzyko może przewyższać korzyści. Dla wszystkich innych najlepszym podejściem jest umiar.

Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23001090 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK69654 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30527803/

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.