Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy można przejeść się na śmierć?

Czy można przejeść się na śmierć?
Jak powszechnie wiadomo, truciznę od lekarstwa różni tylko dawka. W myśl słów Paracelsusa w zasadzie wszystkim możemy sobie zaszkodzić, o ile nie zachowamy umiaru. Podobnie jest w przypadku jedzenia. Chyba każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przejeść do tego stopnia, że odbiło się to negatywnie na naszym samopoczuciu. Czy jednak można spożyć taką dawkę pokarmu by organizm po prostu nie wytrzymał? Mówiąc wprost: czy można objeść się na śmierć?

Oglądając telewizyjne relacje z zawodów jedzenia hamburgerów, naleśników czy pączków na usta ciśnie się pytanie: jak wiele żołądek jest w stanie pomieścić? Przecież muszą być jakieś granice wytrzymałości, których przekroczenie skutkować może… no właśnie, czym? Wydawać by się mogło, że nasz organizm dysponuje mechanizmami pozwalającymi w może niezbyt elegancki, ale za to szybki i sprawny sposób pozbyć się zbyt dużej dawki dostarczonego pokarmu, co z resztą można zauważyć właśnie śledząc relacje ze wspomnianych przed chwilą zmagań łakomych śmiałków, którzy po przekroczeniu pewnej granicy kończą zgięci w pół tyłem do kamery. Mimo to jednak okazuje się, że brak umiaru w jedzeniu może być śmiertelnie niebezpieczny. I nie chodzi tutaj o długofalowe skutki konsekwentnego przejadania się takie jak choroby serca czy cukrzyca, ale o efekt natychmiastowy.

Przeglądając źródła historyczne można natknąć się na relacje o przypadkach dziwnej śmierci, w tym również – śmierci z przejedzenia. Podobno z przejedzenia zmarł Mieszko II Otyły, syn Kazimierza I, księcia opolsko-raciborskiego. Wg niektórych źródeł miał on rzekomo zjeść piętnaście pieczonych kurczaków obficie popitych winem. Posiłek zakończył się jego natychmiastową śmiercią. Podobnie też król Szwecji będący miłośnikiem jedzenia – Adolf Fryderyk zmarł zaraz po zjedzeniu nadzwyczaj obfitego posiłku, uwieńczonego kilkunastoma porcjami jego ulubionego deseru składającego się ze słodkich bułek zamoczonych w gorącym mleku.

Powyższe doniesienia można byłoby traktować z przymrużeniem oka, gdyby nie fakt że współczesna literatura medyczna potwierdza istnienie przypadków, w których przyczyną śmierci było przejedzenie. Zgony wywołało… pęknięcie żołądka. Jednym z bardziej znanych przypadków była śmierć czterdziestodziewięcioletniego Japończyka, którego znaleziono martwego w publicznej toalecie. Sekcja zwłok wykazała po prostu rozerwanie żołądka (rany 14 i 6 cm), które związane było z nadmiernym jego wypełnieniem treścią pokarmową. Przyznać jednak należy, że podobnych raportów jest stosunkowo niewiele i sami ich autorzy przyznają, że śmierć z przejedzenia jest zjawiskiem stosunkowo rzadkim, ale – możliwym.

Wnioski

Oczywiście nie napisałem tego artykułu by kogokolwiek straszyć, jego treść ma charakter ciekawostki. Na co dzień skutkiem przejedzenia będzie po prostu dyskomfort i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Odnosząc się jednak do pytania zawartego w tytule muszę to napisać: w skrajnych przypadkach przejedzenie na śmierć jest jednak potencjalnie możliwe, więc warto uważać.

Źródła: • Ishikawa T, Miyaishi S, Yamamoto Y, Yoshitome K, Inagaki S, Ishizu H. Sudden unexpected death due to rupture of the stomachLeg Med (Tokyo). 2003 Mar;5(1):60-4. • LeDoux MS, Sillers MJ, Atkins CP. Spontaneous rupture of the stomach in an adult. South Med J. 1991 Mar;84(3):399-401.

W artykule mówimy o: Zdrowie