Żywność, którą spożywamy na co dzień jest źródłem nie tylko substancji odżywczych, ale także związków będących niepożądanym elementem naszej diety takich jak różnego rodzaju zanieczyszczenia mogące stanowić potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia takich jak choćby pestycydy. W ostatnim czasie, sporo mówi i pisze się o tym, że ich źródłem mogą być nie tylko pokarmy roślinne, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto więc zastanowić się jaka jest realna skala tego zjawiska.
Pestycydy w telegraficznym skrócie
Pestycydami nazywamy wszystkie związki chemiczne, stosowane w celu ochrony upraw roślinnych przed szkodnikami różnego typu. Ze względu na zwalczane organizmy można je podzielić na:
insektycydy – zwalczające owady,
herbicydy – zwalczające rośliny (w tym regulatory wzrostu roślin),
fungicydy – zwalczające grzyby,
fumiganty – związki stosowane w formie gazów, służące do niszczenia organizmów w glebach, ziarnie, pomieszczeniach.
Światowe roczne zużycie pestycydów szacuje się na około 2 300 000 ton (w tym herbicydów - 860 000 ton, a insektycydów 560 000 ton). W samej Polsce roczne ich zużycie przekraczać może 22 500 ton!
Wpływ pestycydów na organizm ludzki
Pestycydy bez wątpienia stanowią broń obusieczną. Z jednej strony są zabójcze dla szkodników atakujących uprawy roślin jadalnych, z drugiej ich pozostałości obecne w pokarmach przez nas spożywanych wywierają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Oczywiście wiele zależy od rodzaju użytego środka, niemniej wśród potencjalnych zagrożeń związanych z obecnością pestycydów w żywności wymienia się:
możliwy wpływ teratogenny (dowody są jednak bardzo ograniczone);
zaburzenia wydzielania hormonów;
działanie rakotwórcze (wzrost ryzyka rozwoju nowotworów wątroby, trzustki, piersi; białaczki).
Problem z pestycydami polega na tym, że wykazują zdolność do kumulowania się w tkankach ludzi ( zwierząt), niektóre obecne są w nich przez ponad 10 lat!
Pestycydy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego
Nie ulega wątpliwości, że głównym źródłem pestycydów w naszej diecie są pokarmy pochodzenia roślinnego pochodzące z upraw przemysłowych. Z racji tego, iż związki te obecne są również w paszach, coraz większą uwagę poświęca się kwestii ich obecności w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przeprowadzone w 2010 roku szeroko zakrojone badania weryfikują tę kwestię dość szczegółowo. W przebiegu skrupulatnych analiz okazało się, że jedynie w przypadku 0,1% z 5261 próbek pobranych z żywności pochodzenia zwierzęcego obecne były pozostałości pestycydów przekraczające dopuszczalne normy. W przypadku ponad 87% produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego nie stwierdzono żadnych wykrywalnych poziomów pozostałości tych substancji. Badania dotyczyły pokarmów dostępnych na terenie Unii Europejskiej.
Wnioski
Chociaż pozostałości pestycydów obecne są w żywności, to pokarmy pochodzenia zwierzęcego niemal ich nie zawierają. Jedynie minimalna część produktów tego typu (0,1%), zawiera pozostałości środków ochrony roślin w ilościach mogących zagrażać naszemu zdrowiu. Niemal 90% pokarmów zwierzęcych w ogóle nie zawiera pestycydów.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.