Promocja z okazji pierwszego dnia lata! Ceny wszystkich planów -25% z kodem "FITLATO" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy zwiększenie ilości posiłków przyspiesza przemianę materii?

Czy zwiększenie ilości posiłków przyspiesza przemianę materii?
Dietetycy, lekarze, a także trenerzy i osoby zajmujące się promocją zdrowego stylu życia od lat w tej kwestii wypowiadają się jednym głosem: „zwiększenie częstotliwości posiłków jest kluczem do poprawy estetyki sylwetki”. Innymi słowy można powiedzieć, że przekonanie, iż spożywania większej ilości posiłków (np. pięciu lub sześciu) bardziej sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej niż spożywanie trzech posiłków w ciągu dnia. Czy owo przekonanie jest słuszne?

Z pewnością jedzenie „mniej, a częściej”, może być rozwiązaniem korzystnym w kontekście np. utrzymania względnie stałego poziomu glukozy we krwi. Jest to aspekt, który może mieć znaczenie zarówno ze zdrowotnego, jak i „estetycznego” punktu widzenia. Dodatkowo spożywanie częstszych posiłków powoduje, iż nigdy nie dopuszczamy ani do przejedzenia, ani do powstania tzw. „wilczego głodu”, który zamienić może człowieka w odkurzacz pochłaniający wszystko co nie ucieka na drzewo…

Większa częstotliwość posiłków sprzyja kontrolowaniu ilości i jakości spożywanych pokarmów. Częstsze posiłki mogą pośrednio sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej, ale absolutnie jej nie warunkują. Mają poza tym pewne wady związane z organizacją dnia. Mało kto ma czas, by przygotować, zabrać ze sobą i spożyć sześć dietetycznych posiłków w ciągu dnia. Czy takie osoby w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej są skazane na niepowodzenie?

Mam świadomość, że pewnie spora część zainteresowanych, która czyta ten artykuł jest jednak święcie przekonana, iż większa częstotliwości spożywanych posiłków ma bezsprzeczny wpływ na poziom tkanki tłuszczowej i szybkości przemiany materii. Wynika to ponoć z tzw. „efektu termogecznicznego pożywienia”, czyli właściwości żywności do nasilania tempa przemian metabolicznych. Podobno częstsze jedzenie jest w tym aspekcie skuteczniejsze. Pozwolę sobie powołać się na wyniki naukowych analiz.

Francuscy naukowcy (Bellisle i wsp.)dokonali przeglądu dostępnej literatury w postaci badań naukowych i stwierdzili, że nie ma istotnych różnic ani w tzw. „efekcie termicznym pożywienia”, ani we wpływie na tempo utraty masy ciała. Najnowsze badania przeprowadzone przez Kanadyjczyków (Cameron i wsp.) potwierdzają brak zależności pomiędzy częstotliwością spożywania posiłków a tempem utraty masy ciała. Tak więc wydaje się, że nie w ilości posiłków tkwi klucz do poprawy estetyki sylwetki, a prozaicznie – w ilości spożywanych kalorii i jakości wybieranej żywności.

Wniosek jest następujący: jeśli odchudzasz się, a ze względów organizacyjnych nie jesteś w stanie wygospodarować czasu na spożycie pięciu czy sześciu posiłków w ciągu dnia – nic nie szkodzi. Zdecydowanie ważniejsze jest pilnowanie ilości spożywanych pokarmów, odpowiedniego ich doboru i właściwej obórki kulinarnej. Z czynników dodatkowych istotne też jest by jeść a w miarę regularnie, a czy to będą trzy posiłki, czy sześć – nie ma istotnego znaczenia.

Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. Cameron JD, Cyr MJ, Doucet E.

Meal frequency and energy balance. Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM.