Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dieta antyprzeziębieniowa

Dieta antyprzeziębieniowa
W okresie jesienno-zimowym ryzyko zachorowanie na infekcję górnych dróg oddechowych zdecydowanie wzrasta. Przed rozwojem tego typu przypadłości uchronić może jednak sprawnie działający system odpornościowy. Tymczasem czynnikiem, który w sposób istotny wpływa na kondycję układu immunologicznego i tym samym pomaga chronić przed rozwojem przeziębienia i grypy jest dieta. W niniejszym poradniku pokrótce opiszę jak należy się odżywiać, by ustrzec się infekcji.

 

Postaw na dobre jakościowo jedzenie

Nie ulega wątpliwości, że większość dostępnej w sklepach żywności to produkty wysoko przetworzone charakteryzujące się najczęściej niską jakością. Dlatego też należy dokonywać starannej selekcji tego, co pojawia się w codziennym menu. Ma to niebagatelny wpływ na utrzymanie w dobrej kondycji układu immunologicznego. Podstawą codziennej diety winny być produkty nisko przetworzone, która z jednej strony są znakomitym źródłem wielu składników pozytywnie wpływających na pracę systemu odpornościowego, a z drugiej  pozbawiona jest najczęściej związków upośledzających jego pracę. Zagadnienie to szerzej omówię w kolejnych akapitach, poświęcając je właściwościom konkretnych produktów żywnościowych.

Ryby morskie i owoce morza

Jak pokazują badania naukowe, najbardziej deficytowym składnikiem naszej diety jest witamina D . Na niedobory tego związku cierpi około 90% naszej populacji przy czym jego braki odbijają się niekorzystnie na funkcjonowaniu układu immunologicznego. Znakomitym źródłem witaminy D są tymczasem tłuste ryby morskie, które dodatkowo dostarczają także innych, niezmiernie ważnych związków wpływających na pracę systemu odpornościowego, takich jak kwasy omega 3 oraz selen. Należy je jadać minimum dwa razy w tygodniu. Źródłem wspomnianych składników sa także owoce morza.

Owoce cytrusowe

O tym, że cytrusy stanowią źródło składników mogących wpływać na kondycję układu immunologicznego wiedzą chyba wszyscy. Przekonanie to skądinąd jest prawdziwe i wynika z tego, że dostarczają one sporych dawek witaminy C, a także zawierają potężną dawkę związków fenolowych z grupy flawonoidów. Szczególnie cennym składnikiem diety są grejpfruty, smaczniejsze od nich i bardziej  lubiane mandarynki. Zawarte w nich substancje w sposób istotny wpływać mogą na zdolność organizmu do radzenia sobie z chorobotwórczymi wirusami i innymi patogenami. W celu zapewnienia odpowiedniej dawki kwasu askorbinowego i flawonoidów zaleca się cytrusy jeść codziennie, w ilości wynoszącej minimum około 200g na dobę.


Czosnek i cebula

Czosnek i cebula tradycyjnie postrzegane są jako „leki” pomagające uporać się z infekcjami górnych dróg oddechowych jaki tez – zmniejszające ryzyko ich rozwoju. Faktycznie, obiegowe przeświadczenie na temat ich unikalnych właściwości mają poparcie w danych naukowych. Związki takie jak allicyna (obecna w czosnku), posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i wspierające pracę układu immunologicznego. Należy jednak mieć na uwadze, że specyficzny zapach czosnku i cebuli którym po intensywnej konsumpcji „przesiąka” ciało może być trudny do zniesienia dla otoczenia, dlatego też decyzję o ewentualnej „kuracji” należy dobrze rozważyć mając na uwadze aspekty społecznościowe…

Kiszonki

Kiszona kapusta często bywa przedstawiana jako produkt wspierający prace układu immunologicznego. Jej pozytywne działanie podobno związane jest z wysoką zawartością witaminy C. w rzeczywistości jednak sytuacja wygląda trochę inaczej. Owszem, kiszonki dość korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu odpornościowego, ale nie jest to związane z właściwościami kwasu askorbinowego (którego zawierają tak naprawdę niewiele), co obecnością unikalnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego odpowiadającego za przebieg procesów fermentacyjnych. Związki przez nie otrzymywane z jednej strony lokalnie hamują namnażanie chorobotwórczych patogenów, a z drugiej – wspierają produkcję ciałek odpornościowych w naszym organizmie.

Zielona herbata

Pomimo, iż wiele z obiegowych teorii na temat pozytywnych skutków regularnej konsumpcji zielonej herbaty bywa przecenianych, to przyznać trzeba, ze napój ten istotnie posiada kilka bardzo pożądanych walorów. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych zawartych w nim składników na uwagę zasługują także zdolność do blokowania procesu namnażania się wirusów wywołujących infekcje rozwoju grypy i przeziębienia. Zieloną herbatę warto spożywać codziennie, najlepiej z dala od posiłków zawierających białka mleczne, które blokują wchłanianie bioaktywnych katechin obecnych w herbacie. Najzdrowszy napar to taki, który nie zawiera dodatku cukru.

Podsumowanie

Jak powszechnie wiadomo, sposób odżywiania oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu. Tak więc wywiera również wpływ na systemu immunologicznego. Właściwy dobór jakościowy pokarmów pozwala wzmocnić naturalne siły obronne organizmu zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji. Warto uwzględnić w diecie produkty takie jak ryby morskie, świeże owoce (zwłaszcza cytrusy) i warzywa takie jak choćby koszona kapusta, a także cebula czy czosnek. Dodatkowo dobrze też jest wspomagać się naparem z zielonej herbaty.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie