Ogólnie wzrost stężenia TSH odnotowuje się:
- w pierwotnej niedoczynności tarczycy,
- przy zwiększonej aromatyzacji (estradiol wpływa pobudzająco na TSH),
- w okresie zdrowienia po ciężkich chorobach,
- przy marskości wątroby,
- w pierwotnej niedoczynności kory nadnerczy,
- przy zespołach nieadekwatnego wydzielania tyreotropiny (np. gruczolak przysadki wydzielający tyreotropinę),
- w zespołach oporności na hormony tarczycy.
Czy diety w których eliminuje się produkty pochodzenia zwierzęcego mogą powodować niedoczynność tarczycy?
Naukowcy zbadali związek pomiędzy wystąpieniem niedoczynności tarczycy z wegetarianizmem. W tym celu porównali diety wegetariańskie i wegańskie do diety w której je się „wszystko” (głównie chodzi o to, iż nie unika się mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego). Adventist Health Study-2 przeprowadzono wśród członków kościoła. O niedoczynność tarczycy pytano w 2002 i 2008 r.
Wyniki
- 6.4% kohorty miało niedoczynność tarczycy przed rozpoczęciem obserwacji, a 2.9% stanowiły nowe przypadki niedoczynności,
- nadwaga i otyłość zwiększały szanse wystąpienia niedoczynności (nawet o 32%),
- diety wegańskie zmniejszały ryzyko niedoczynności tarczycy o 11%, w sposób nieistotny statystycznie,
- dieta laktoowowegetariańska (te osoby jedzą także jajka i produkty mleczne) wiązała się z nieco wyższym ryzykiem wystąpienia niedoczynności tarczycy (9%),