IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta zasobna w błonnik przedłuża życie

Błonnik, pomimo iż nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne i wchłaniany z przewodu pokarmowego stanowi ważny element naszej diety. Wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oddziałując na jego perystaltykę oraz sprzyja namnażaniu dobrotliwej flory bakteryjnej. Dodatkowo także zmniejsza łaknienia, obniża pop osikową glikemię i pośrednio pomaga regulować gospodarkę lipidową ustroju. Jego znaczenie biologiczne okazuje się być jednak zaskakująco istotne. Dostępna literatura wskazuje bowiem, iż dieta w błonnik zasobny pozwala – uwaga – przedłużyć życie!

Błonnik czyli co?

Błonnik zwany też włóknem pokarmowym to tak naprawdę mieszania różnych substancji pochodzenia roślinnego, które nie są rozkładane przez ludzkie enzymy trawienne i które nie mogą zostać wchłonięte z przewodu pokarmowego, a mimo to wpływają w sposób pożądany na funkcjonowanie naszego organizmu. Związki te należą bądź to do polisacharydów (takich jak celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy), bądź też mają budowę niepolisacharydowową (np. ligniny). Frakcje błonnikowe ze względu na właściwości dzieli się na:

  • nierozpuszczalne w wodzie (należą tu: celuloza znajdująca się w warzywach i owocach; a także lignina, której źródłem są zboża);
  • częściowo rozpuszczalne w wodzie (takie jak: hemicelulozy, które występują w ziarnach zbóż i otrębach);
  • rozpuszczalne w wodzie (do tej grupy zalicza się pektyny występujące w owocach oraz gumy i śluzy, które są częstym dodatkiem do produktów żywnościowych).

Rola błonnika w żywieniu

Warto wiedzieć, iż rola błonnika w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu nie sprowadza się jedynie do regulacji pracy przewodu pokarmowego. Składnik ten pomaga także:

  • zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia (poprzez normalizujący wpływ na gospodarkę lipidową i insulinowo-glukozową),
  • zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych form nowotworów (poprzez absorpcje potencjalnych kancerogenów i korzystny wpływ na stan mikroflory jelitowej),
  • utrzymać szczupłą sylwetkę  (wypełnia żołądek i pomaga zmniejszyć łaknienie, obniża poziom, stabilizuje stężenie glukozy we krwi).

Błonnik – wyniki badań

Dość interesujących danych na temat wpływ błonnika na zdrowie dostarczają wyniki dziewięcioletniego badania przeprowadzonego przez zespól naukowców pod kierownictwem dr Parka. W projekcie wzięło udział 168 999 kobiet i 219 123 mężczyzn w przypadku których oszacowano spożycie błonnika na podstawie specjalnego kwestionariusza. W ramach obserwacji stwierdzono u uczestników obu płci odwrotną zależność pomiędzy spożyciem włókna pokarmowego i ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny zdrowotnej. Autorzy obliczyli, iż na każde 10 g błonnika w diecie ryzyko  zgonu ulegało zmniejszeniu średnio o 12% u mężczyzn i o 15% u kobiet. Przy zawężeniu korelacji do aspektów związanych z umieralnością wynikającą z przyczyn sercowo-naczyniowych spadek wynosił odpowiednio 12% i 24% u mężczyzn i kobiet. Przy chorobach zakaźnych skala okazała się jeszcze większa i wynosiła 34% i 39%. Co ciekawe wpływ konsumpcji błonnika na ryzyko zgonu z powodu nowotworu zanotowano tylko u mężczyzn. Warto też podkreślić, iż korzystniejszy okazywał się błonnik pochodzący z produktów zbożowych niż z owoców.

Wnioski

Błonnik stanowi ważny element diety, a odpowiednio wysokie jego spożycie okazuje się znaczące dla zdrowia i… życia. Warto wiec zadbać o to by tego składnika nie brakowało w codziennej diecie.

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.