Orzechy brazylijskie należą do pokarmów, które w szczególności warto uwzględnić w zdrowej diecie. Powodów ku temu jest kilka, wszystkie uznać należy za znaczące, ale jeden jest niezwykle istotny, gdyż wynika ze szczególnych walorów wspomnianych orzechów.
Znakomite źródło tłuszczu
Orzechy brazylijskie, podobnie jak inne orzechy charakteryzują się dość wysoką wartością energetyczną wynikającą z wysokiego udziału tłuszczu. W stugramowej porcji dostarczają one około 650kcal, większa część tej energii pochodzi oczywiście z tłuszczu, a dokładnie z kwasu oleinowego czyli tego samego, który dominuje w oliwie. Pewną część składu lipidowego stanowią także kwasy wielonienasycone, a minimalny udział również – nasycone. Orzechy brazylijskie stanowić mogą dobre źródło tłuszczu dla osób będących na diecie z przewagą węglowodanów, gdzie podaż kwasów nasyconych warto ograniczać.
Bomba witaminowo-mineralna
Orzechy brazylijskie dostarczają szerokie spektrum witamin, a przede wszystkim są dobrym źródłem witaminy E i witaminy B1, pokrywając w przybliżeniu połowę dziennego zapotrzebowania na te związki (mowa o 100g orzechów). Orzechy brazylijskie to także znakomite źródło magnezu - w 100g zawarta jest ilość tego pierwiastka, która w pełni zaspokaja potrzeby ustrojowe. Dodatkowo wspomniane orzechy zawierają także sporo wapnia, cynku, miedzi, manganu i żelaza.
Najlepsze źródło selenu
Najbardziej unikalną cechą orzechów brazylijskich jest ekstremalnie wysoka zawartość selenu - pierwiastka będącego niezbędnym elementem naszej diety. Niestety żyjemy na glebach ubogich w selen i niekiedy możemy mieć problem z dostarczeniem odpowiedniej jego ilości z konwencjonalnej żywności. Selen jest składnikiem mineralnym, który współtworzy wiele enzymów uczestniczących w przebiegu rozmaitych procesów metabolicznych i umożliwiając tym samym właściwe funkcjonowanie organizmu. Bez selenu nie są w stanie działać enzymy takie jak peroksydaza glutationowa i reduktaza tioredoksyny. Selen tym samym uczestniczy w ochronie komórek przed negatywnym wpływem wolnych rodników oraz pomaga regenerować witaminę C z utlenionych metabolitów.
Selen bierze również udział w przemianach hormonów tarczycy, a jego odpowiednie spożycie jest szczególnie ważne w przypadku zapalnych chorób tego gruczołu, takich jak choroba Hashimoto. Wysoka dostępność selenu jest niezmiernie istotna dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ochrony organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Przy niedoborach wspomnianego pierwiastka rośnie także ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
W 100g orzechów brazylijskich zawarta jest taka dawka selenu, która może zaspokoić około 2700% dziennych potrzeb ustrojowych. Stąd też śmiało można poprzestać na spożywaniu kilku orzechów dziennie…
Podsumowanie
Orzechy brazylijskie stanowić mogą pożądany składnik zdrowej diety. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i uzupełniają codzienne menu w witaminy E i B1, a także w magnez i przede wszystkim w selen.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.