Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dziesięć ciekawostek na temat tkanki tłuszczowej

Dziesięć ciekawostek na temat tkanki tłuszczowej
Tkanka tłuszczowa kojarzy nam się jedynie z niepotrzebnym balastem, czymś w rodzaju zbiornika z tłuszczem, zlokalizowanym głównie w rejonie pasa, bioder i pośladków i psującego estetykę sylwetki, zaburzającego jej proporcje. Tak naprawdę jednak tkanka tłuszczowa wykazuje aktywność metaboliczną, wpływa na sekrecję ważnych hormonów i sama wydziela związki regulujące m.in. gospodarkę energetyczną organizmu, pracę wielu układów i narządów. W niniejszym artykule przedstawię dziesięć wybranych ciekawostek na jej temat, które mam nadzieję zaskoczą niejednego czytelnika i pomogą zrozumieć prawa rządzące naszym organizmem.

 

  • Niezależnie od tego czy jesteśmy grubi czy szczupli w  naszym organizmie znajduje się około 30 milionów komórek tłuszczowych zwanych adipocytami. Komórki te mogą gromadzić w swoim wnętrzu spore ilości tłuszczu i w razie potrzeby zwiększać swoje rozmiary.

 

  • Komórki tłuszczowe u kobiet są wyraźnie  większe niż u mężczyzn i zlokalizowane głównie w okolicy pośladków i ud, co łatwo zauważyć gołym okiem. U mężczyzn tkanki tłuszczowej jest więcej w jamie brzusznej (trzewna tkanka tłuszczowa).

 

  • Tkanka tłuszczowa wbrew obiegowym przekonaniom nie tylko magazynuje energię, ale również chroni przed urazami, przed utratą ciepła oraz wykazuje aktywność hormonalną, wydzielając specyficzne związki zwane adipokinami, z których niektóre działają pro, a inne przeciwzapalnie. Nadmiar tkanki tłuszczowej, za pośrednictwem adipokin zaburza pracę wielu układów i narządów i przyczynia się do rozwoju niektórych chorób.

 

  • Jeden kilogram tkanki tłuszczowej to w przeliczeniu na energię około 7000kcal. Tłuszcz jest najbardziej wydajnym substratem energetycznym. Organizm korzysta z zapasów tłuszczowych w sytuacji deficytu energetycznego związanego ze stosowaniem niskokalorycznej diety, aktywnością fizyczną czy przerwą w spożyciu pokarmu.

 

  • Rodzaj obecnych w adipocytach kwasów tłuszczowych i proporcje pomiędzy nimi odpowiadają w pewnym stopniu składowi tych kwasów tłuszczowych w diecie. Innymi słowy, jeśli nasze menu zasobne jest w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe , to obecne są one również w triacyloglicerolach zmagazynowanych w tkance tłuszczowej.

 

  • Niektóre kwasy tłuszczowe uwalniane z tkanki tłuszczowej pełnią nie tylko rolę energetyczną, ale także budulcową, wchodząc w skład błon lipidowych, są także niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych i sygnalizacji międzykomórkowej, a nawet – uczestniczą w komórkowej syntezie białka.

 

  • Tkanka tłuszczowa posiada zdolności immunomodulujące, za pośrednictwem adipokin wpływa na aktywność układu odpornościowego. Preadipocyty (niedojrzałe komórki tłuszczowe) mogą być przekształcane w wyspecjalizowane makrofagi posiadające zdolność do niszczenia patogennych drobnoustrojów.

 

  • Oprócz tkanki tłuszczowej zwanej białą, której rola polega m.in. na magazynowaniu energii, posiadamy także tkankę tłuszczową brunatną, posiadającą zdolność do przekształcania substratów energetycznych w ciepło, odpowiadając za proces termogenezy.

 

  • Chociaż powszechnie uważa się, że zagrożenie dla zdrowia stanowi przede wszystkim otyłość brzuszna, to najnowsze badania podważają tę teorię wskazując, że również otyłość pośladkowo-udowa może być niebezpieczna. Zauważono bowiem niedawno, że tkanka tłuszczowa zlokalizowana w obrębie ud, bioder i pośladków, za pośrednictwem związków takich jak chemeryna i omentyna-1 sprzyjać może insulinooporności i działać prozapalnie, zwiększając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby układu krążenia.

 

  • Na podstawie badań statystycznych stwierdzić należy, że masa ciała i zawartości tkanki tłuszczowej we wczesnym dzieciństwie skorelowana jest z masą i ciała i poziomem zatłuszczenia w późniejszych okresach życia.