Herbata czarna
Najbardziej popularna i powszechnie znana. Przygotowywana jest z liści herbaty chińskiej. Poddawana jest ona procesowi fermentacji, dzięki któremu ma ona wyjątkowo mocny smak, w porównaniu z innymi herbatami. Nazwa jej wynika z koloru wysuszonych liści. Występuje ona również pod nazwą herbaty czerwonej. Herbatę tę powinno zalewać się wodą o temperaturze 98 ºC. Zbyt niska temperatura parzenia jest jednym z częstszych błędów popełnianych w czasie parzenia. Optymalny okres parzenia wynosi 2-3 minuty. Zbyt długi czas parzenia powoduje wydzielanie się tanin, które neutralizują działanie kofeiny i teofiliny.
Herbata zielona
Przygotowywana jest z tych samych liści co czarna. Jednak nie podlega ona procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje właściwości świeżych liści. Od herbaty czarnej różni się ona kolorem. Występuje w barwie jasnozielonej, słomkowej. Posiada liczne właściwości. Między innymi związane z obecnością epigallokatechin. Są one flawonoidami roślinnymi, posiadającymi silne właściwości antyoksydacyjne. EGCG posiada potencjał odchudzający oraz regulujący poziom DHT, co stanowi istotny element w profilaktyce przerostu gruczołu krokowego i łysienia typu męskiego. Zieloną herbatę parzyć należy w temperaturze od 60 do 80 stopni, przez 1,5-3 minuty.
Herbata czerwona pu-erh
Herbata ta po procesie utleniania przechodzi jeszcze proces fermentacji właściwej. Posiada ona ciemną barwę i wyrazisty smak. Podobnie jak w przypadku herbat zielonych cechuje się ona właściwościami mającymi wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych na szczurach przez pracowników Narodowego Instytutu Tajwańskiego stwierdzono, że zwierzęta, którym podano 4% ekstraktu czerwonej herbaty, najmniej przybrały na masie ciała, w porównaniu ze szczurami, którym podano inne rodzaje herbat lub tym, którym nie podano nic. Z innych badań wynika, że herbata ta może lepiej regulować poziom trójglicerydów i frakcji lipoprotein LDL, w porównaniu z zieloną herbatą. Wyniki badań porównujących działanie czerwonej herbaty i leków na zbijanie cholesterolu dały bardzo pozytywne i zbliżone wyniki. Powodem tego może być obecność w czerwonej herbacie lowastatyny, związku mającego istotny wpływ na poziom cholesterolu. Herbatę tę zaleca się parzyć w 98ºC, przez 2 minuty.
Herbata Biała
Przygotowywana jest z pąków liści lub młodych liści, które nie były wcześniej fermentowane. Posiada bardzo delikatny smak i jasną barwę. Dzięki braku procesu utleniania, posiada ona znaczne ilości prozdrowotnych polifenoli. Zawarte w białej herbacie antyoksydanty zmniejszają poziom frakcji cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Picie 3 filiżanek dziennie przyczynia się do zmniejszenia o 11% szansy ryzyka choroby serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Oregonie stwierdzili, że herbata ta ma największy potencjał w walce z nowotworami. Z kolei w badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Nowym Jorku wynika, że herbata ta posiada potencjał antybakteryjny i przeciwwirusowy. Zalecana temperatura parzenia wynosi od 75 do 85ºC, przez 3-6 minut.
Podsumowanie
Jak widać różne rodzaje herbat cechują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, jak i regulującymi poziom tkanki tłuszczowej w naszych organizmach. Warto mieć to na uwadze i wprowadzić na stałe ich spożycie wraz z innymi płynami.