Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak cukier wpływa na funkcjonowanie mózgu?

Jak cukier wpływa na funkcjonowanie mózgu?
Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość glukozy wpływa negatywnie na funkcjonowanie naszego mózgu - osłabia zdolności poznawcze, samokontrolę i uzależnia, przyczyniając się do otyłości.

Cukier oddziałuje na mózg podobnie, jak narkotyki, i zaburza funkcjonowanie ośrodka nagrody (struktur mózgowych odpowiedzialnych za motywację i kontrolę).
Słodycze, ale także słone i tłuste potrawy mogą wywoływać w mózgu skutki podobne do uzależnień, prowadząc do utraty samokontroli. Objadanie się prowadzi do przyrostu masy ciała, otyłości i cukrzycy, ale to nie wszystko. Spożywanie nadmiernej ilości cukrów negatywnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu i może powodować szeregu problemów ze zdrowiem.

Cukier uzależnia

W badaniu publikowanym w PLoS One wykazano, że słodycze mogą być bardziej uzależniające od kokainy. Silnej aktywacji podlegają obszary mózgu związane z układem nagrody, które nasilają uczucie głodu. Pokarmy powodujące wyższy wzrost poziomu glukozy we krwi, zwiększają uzależnienie od słodkich produktów. Z biegiem czasu organizm będzie potrzebował większej ilości substancji, aby osiągnąć ten sam poziom nagrody, stopniowo uzależniając się od żywności o niskiej wartości odżywczej, bogatej w cukier oraz sól i tłuszcz.

Porównanie to wydaje się jednak mocno przesadzone, jednak tak czy inaczej, mechanizm jest podobny. 

Osłabia pamięć

Nadmiar cukru w organizmie powoduje spowolnienie funkcji poznawczych oraz problemy z pamięcią i koncentracją. Badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że wysokie spożycie cukru powoduje stan zapalny w mózgu, prowadząc tym samym do pogorszenia pamięci. Pogorszenie pamięci spowodowane nadmiernym spożyciem glukozy nie jest trwałe. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Nutrients, które wykazały, że zmniejszenie spożycia cukru oraz dodatkowa suplementacja omega-3 i kurkuminy poprawiają pamięć.

Pogarsza samopoczucie

Podwyższony poziom cukru negatywnie wpływa na nasz nastrój oraz kontrolowanie emocji.
Badanie opublikowane w Diabetes Care wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2 podczas podwyższonego poziomu cukru we krwi zgłaszały pogłębione uczucie smutku i niepokoju.
Badania wykazały także, że osoby z najwyższym poziomem spożycia cukru były o 23% bardziej narażone na zdiagnozowanie zaburzeń psychicznych w porównaniu do osób, które spożywały go najmniej.

Ogranicza zdolności umysłowe

Podwyższony poziom glukozy uszkadza naczynia krwionośne i może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych także w obrębie mózgu i w oczach.

Według badań przewlekła cukrzyca skutkuje postępującym uszkodzeniem mózgu, które może prowadzić do zaburzeń pamięci, przyswajania wiedzy, a nawet do kurczenia się mózgu.

Inne badania pokazują, że dieta bogata w cukry zmniejsza produkcję BDNF (substancji chemicznej w mózgu niezbędnej do tworzenia pamięci i uczenia się). Niski poziom BDNF może prowadzić do demencji i choroby Alzheimera.

Podsumowanie 

Zbyt duże ilości zjadanego cukru mogą być niebezpieczne dla zdrowia naszego mózgu i negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Eliminując z diety słodycze i niskowartościowe produkty, jesteśmy w stanie uniknąć tych niebezpieczeństw. Zastąp słodycze świeżymi owocami, które są bogate w cukry oraz błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które regulują poziomu cukru we krwi.

Źródła: https://www.verywellmind.com/how-sugar-affects-the-brain-4065218

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie