Zapalenie stawów może być bardzo bolesne i kto ich doświadcza, z pewnością szuka sposobów na to, by sobie ulżyć, albo chociaż nie szkodzić. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że spożywanie niektórych produktów spożywczych może pogłębiać problem. Przyjrzyjmy się im.
Sól i produkty z dużą zawartością soli
Sól stanowi ukryte zagrożenie dla delikatnych stawów, ponieważ sprzyja zatrzymywaniu płynów, wywierając dodatkowy nacisk na stawy, co może prowadzić do obrzęku, sztywności i bólu stawów. Sól podnosi również ciśnienie krwi, co z czasem może spowodować uszkodzenie naczyń krwionośnych.
Osoby cierpiące na zapalenie stawów są bardziej narażone na choroby serca, dlatego wysokie ciśnienie krwi pogłębia problem. Warto sobie zdać sprawę, że nie mówimy tutaj o soli, którą dodajesz do posiłków (aczkolwiek i tu warto zachować umiar). Bardziej chodzi o przetworzoną żywność, różnego rodzaju konserwy, fast foody itp.
Słodkie potrawy i napoje
Cukier jest zagrożeniem dla wielu naszych zdrowotnych aspektów, w tym także stawów. Skokowy poziom cukru we krwi powoduje uwalnianie cytokin zapalnych, które pogłębiają problem u osób już dotkniętych stanem zapalnym. Warto zatem zrezygnować ze słodyczy i słodzonych napojów na rzecz owoców, kilku daktyli czy odrobiny miodu.
Pokarmy o wysokiej zawartości glutenu
Niektóre badania wiążą choroby autoimmunologiczne i zapalne z dietą bogatą w gluten. Wydaje się, że glikoproteinowa część glutenu wywołuje reakcję zapalną, która może pogorszyć objawy zapalenia stawów, nawet jeśli nie masz nietolerancji glutenu. W takim przypadku będziesz musiał unikać jęczmienia, pszenicy, żyta i pszenżyta oraz żywności wytwarzanej z tych ziaren.
Czerwone mięso
Według niektórych badań czerwone mięso – zwłaszcza wołowina, wieprzowina i jagnięcina – może powodować zapalenie stawów. Tłuszcze nasycone znajdujące się w tych mięsach mogą zwiększać w organizmie markery stanu zapalnego zwane cytokinami. Zjedzenie dużego, soczystego steku lub tłustego burgera może początkowo zadowolić kubki smakowe, ale później może spowodować ból i obrzęk stawów.
Czerwone mięso zawiera również związki zwane purynami. Kiedy puryny rozkładają się w organizmie, tworzą kwas moczowy. Nadmierne gromadzenie się kwasu moczowego może prowadzić do dny moczanowej – formy zapalenia stawów, która powoduje silny ból dużego palca u nogi, kostek i kolan.
Jak jeść przy zapaleniu stawów?
Jeśli cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów, warto trochę przeanalizować swoją dietę. Jak już wiesz, należy z niej wyeliminować lub ograniczyć sól, cukier i gluten, ponieważ zwiększają one stany zapalne w organizmie.
Zmiana diety może być wyzwaniem, ale małymi krokami wszystkiego się nauczysz i przyzwyczaisz do nowych smaków. Staraj się wybierać jak najmniej przetworzoną żywność, bogatą w składniki odżywcze. Wybieraj produkty dobrej jakości i staraj się samodzielnie przygotowywać posiłki — wówczas wiesz, co jesz.
Podsumowanie
Wiesz już, jak niektóre pokarmy mogą pogłębiać zapalenie stawów. Ich eliminacja lub ograniczenie to pierwszy krok to zwiększenia komfortu życia. Nie zapominaj też o spożywaniu bogatych w składniki odżywcze produktów, które dostarczą Ci witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczy.
Źródła:
Omega-3 Fatty Acids - Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
Salt, inflammatory joint disease, and autoimmunity - ScienceDirect
Red meat intake is associated with early onset of rheumatoid arthritis: a cross-sectional study | Scientific Reports (nature.com)
Efficacy of gluten-free diet in patients with rheumatoid arthritis - PubMed (nih.gov)
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.