Naukowcy dokonali bardzo ciekawego eksperymentu.
Porównano:
- dietę niskokaloryczną (80% zapotrzebowania); 10 uczestników,
- dietę niskokaloryczną + ćwiczenia siłowe + 1.5 g na kilogram masy ciała proteiny dziennie (białko kazeinowe); 14 uczestników,
- dietę niskokaloryczną + ćwiczenia siłowe + 1.5 g na kilogram masy ciała hydrolizatu proteiny białka serwatkowego (WPH), 14 uczestników,
Utrata wagi wyniosła ok. 2.5 kg we wszystkich grupach.
Jednak po 12 tygodniach:
- sama dieta doprowadziła do zmniejszenia się z 27 ± 1.8 % do 25 ± 1.3% tkanki tłuszczowej,
- dieta niskokaloryczną + ćwiczenia siłowe + kazeina; w tej grupie odnotowano spadek z 26 ± 1.7 % do 18 ± 1.1%,
- dietę niskokaloryczna + ćwiczenia siłowe + 1.5 g na kilogram masy ciała hydrolizatu proteiny białka serwatkowego; w tej grupie odnotowano spadek z 27 ± 1.6% do 23 ± 1.3%.
Średnio na samej diecie utracono 2.5 ± 0.6 kg, przy diecie, ćwiczeniach i podawaniu białka kazeinowego 7.0 ± 2.1 kg, a przy diecie, ćwiczeniach i podawaniu białka serwatkowego 4.2 ± 0.9 kg.
Pod względem przyrostu suchej masy ciała:
- w grupie samej diety sucha masa ciała nie wzrosła,
- odnotowano przyrost 4 ± 1.4 kg w grupie białka kazeinowego,
- odnotowano przyrost 2 ± 0.7 kg w grupie której podawano WPH.
Siła dla klatki piersiowej, ramion i nóg wzrosła o 59 ± 9% w grupie białka kazeinowego oraz o 29 ± 9% w grupie białka serwatkowego.
Komentarz: badanie wskazuje na całkiem niewytrenowane osoby, a efekty siłowe osiągane w grupie kazeiny są mało prawdopodobne, szczególnie w zestawieniu z WPH. Nie liczyłbym na to, iż białko kazeinowe okaże się aż tak dobre i pod każdym względem przewyższać będzie hydrolizat białka serwatkowego, szczególnie gdy będzie stosowane w ciągu dnia. WPH posiada o wiele lepszą kinetykę, szczególnie w okresie potreningowym (podawane 30-60 minut po sesji siłowej). Białko kazeinowe działa o wiele wolniej, ale dłużej –więc idealnie nadaje się do stosowania na noc.
I jedno i drugie białko okazało się skutecznie wspierać redukcję tkanki tłuszczowej – przy czym warto pamiętać, iż na redukcji korzystniejsza jest wyższa podaż protein (nawet 2.5 – 3.4 g białka na kg masy ciała!).