Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

"Legalne zioło" - czarny bez

"Legalne zioło" - czarny bez
Obecnie im produkt bardziej ziołowy, bliższy naturze, ekologiczny, tym mocniej pożądany i chętniej nabywany przez konsumenta. Wiele osób porzuca lekarstwa z aptecznej półki i próbuje starymi, domowymi metodami dbać o własne zdrowie. Jedną z roślin cechującą się szeregiem korzystnych właściwości prozdrowotnych jest czarny bez – znany już od czasów średniowiecznych i ceniony za swe lecznicze działanie. Wywarowi i olejkom z tejże rośliny przypisywano działanie niemal magiczne, gdyż pomagał – jak wówczas już twierdzono – jako środek oczyszczający krew, leczył schorzenia takie jak infekcje górnych dróg oddechowych, zaparcia i wzdęcia, bóle zębów i uszu, czy też gorączkę.

Czarny bez – najważniejsze informacje

Choć czarny bez jest niezmiernie bogaty m.in. w minerały i witaminy, to warto wiedzieć, że ich zawartość jest ściśle uzależniona od tego, w jaki sposób roślina była transportowana i przechowywana, gdzie rosła (gleba, klimat) oraz oczywiście od gatunku. Należy pamiętać, że - pomimo wielu walorów i działań prozdrowotnych - absolutnie żadnej części tej rośliny nie powinno się spożywać na surowo.

  • Czarny bez znajduje zastosowanie w lecznictwie ze względu na dużą zawartość flawonoidów, które mają właściwości moczopędne i przeciwskurczowe oraz działają stabilizująco na ilość witaminy C.

  • Roślina ta zawiera tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, biotynę, pyriodoksynę – czyli witaminy z grupy B, witaminę A i C, sole mineralne, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminę A oraz C, jod, potas, wapń, sód, magnez, chlor, selen oraz żelazo, antocyjany, pektyny.

  • Jest bogaty w prowitaminę A, czyli beta – karoten; substancję, która m.in. wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego oraz jest silnym antyoksydantem – opóźnia procesy starzenia minimalizując działanie wolnych rodników, wpływa korzystnie na skórę

  • Zawiera także niekorzystnie działające na nasz organizm glikozydy cyjanogenne (zawarte nie tylko we wszystkich zielonych częściach rośliny, lecz także – w mniejszych już ilościach - w korzeniu, nasionach oraz korze). Ich spożycie może powodować wymioty, biegunkę, nudności. Wybieranie dojrzałych owoców oraz usunięcie zielonych, świeżych części rośliny powinno w dużym stopniu zlikwidować zagrożenie.

  • Dzieci do 12-go roku życia oraz kobiety w ciąży/karmiące powinny unikać spożywania czarnego bzu w jakiejkolwiek formie (ze względu na brak badań potwierdzających bezpieczeństwo ich stosowania)

  • Zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu powinny być poddane dalszej obróbce – suszenie, zamrożenie – bezpośrednio po ich zerwaniu z krzaka. Zwlekając Zarówno tymi czynnościami ryzykujemy utratę zawartych w nich niezmiernie cennych substancji czynnych.

  • Czarny bez można spożywać (i tak się dzieje najczęściej) w formie wywarów, jednak – o czym wie niewiele osób – owoce rośliny tej doskonale sprawdzają się do sporządzania dżemów, konfitur, soków, a także nalewek.

Obecnie czarny bez stosowany jest przede wszystkim jako roślina wspomagająca leczenie przeziębień, anginy, grypy, środek działający napotnie, hamujący rozwój kataru i kaszlu, a także skutecznie obniżający gorączkę. Wywar z tej rośliny działa moczopędnie i delikatnie przeczyszczająco (surowe owoce), przeciwbiegunkowo (owoce przetworzone).

 

W artykule mówimy o: Zdrowie