Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Margaryna i masło, a alergie. Badania naukowe

Margaryna i masło, a alergie. Badania naukowe
Margaryna (wg wierzeń mających źródło w latach 60. XX wieku) powinna być zdrowsza od masła, bo zawiera mniej tłuszczów nasyconych (średnio w jednym z badań tłuszcze mieszane zawierały ~36% tłuszczów nasyconych, ~47% tłuszczów jednonienasyconych oraz ~15% tłuszczów wielonienasyconych; masło potrafi zawierać od 60 do 71% tłuszczów nasyconych).

Jednak diabeł tkwi w szczegółach. O ile masło zawierało średnio 1.96% tłuszczów trans, to tłuszcze mieszane (roślinne + zwierzęce) nawet 5.14%. Tłuszcze trans powiązano z wieloma chorobami, w USA mają być w większości usunięte z pożywienia. 

Niedawno naukowcy sprawdzali, czy konsumpcja masła lub margaryny jest związana z uczuleniami oraz wypryskiem (eczema). Wyprysk nieatopowy to przewlekły, nawrotowy, zapalny stan skóry związany z dysfunkcją bariery naskórkowej. Spożycie margaryny było dodatnio związane z częstością występowania objawowego wyprysku (ryzyko większa o 71%) i wyprysku zdiagnozowanego przez lekarza (ponad dwukrotnie większe ryzyko) oraz uczulenia na alergeny wziewne (ponad dwukrotnie większe ryzyko). Spożycie masła nie było powiązane z żadnym z powyższych zespołów.

Naukowcy nie są pewni, czy margaryna była przyczyną wystąpienia uczuleń oraz wyprysków. Zaznaczają, że może rolę odegrały inne czynniki. Jednak jest to dobry powód do unikania tłuszczów w rodzaju margaryny.

 

Źródła: Sausenthaler S1, Kompauer I, Borte M, Herbarth O, Schaaf B, Berg A, Zutavern A, Heinrich J; LISA Study Group „Margarine and butter consumption, eczema and allergic sensitization in children. The LISA birth cohort study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618357 Aleksandra Lesiak, Igor Aleksander Bednarski, Monika Kierstan, Joanna Narbutt „The effect of Linum Emollient care products: regenerating hand cream, lipid-protective soap, skin lipid rejuvenating cream, soothing moisturizing cream, body lotion and bath oil on skin biophysical parameters in patients with various types of eczema”

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.