Rezygnujesz z sera i nie masz pomysłu czym go zastąpić, a czegoś ci brakuje? Szukasz ciekawych nowości dietetycznych, nowych smaków? Słyszałeś o nieaktywnych płatkach drożdżowych?
Jeżeli nie próbowałeś jeszcze płatków drożdżowych, najwyższa pora to zmienić.
Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe powstają z drożdży nieaktywnych. Są doskonałym składnikiem zdrowej kuchni. Wyglądem przypominają płatki błyskawiczne lub wręcz bułkę tartą — mają drobną strukturę i jasnozłoty kolor oraz charakterystyczny zapach. Drożdże nieaktywne nie fermentują, nie musimy więc obawiać się problemów żołądkowych
Płatki drożdżowe są bardzo popularne wśród wegan, mają delikatnie serowo-orzechowy posmak, z tego powodu często znajdują zastosowanie w kuchni jako wegański parmezan, idealnie sprawdzą się przykładowo do posypania pizzy.
Co znajdziemy w płatkach drożdżowych?
Płatki drożdżowe to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów oraz substancji bioaktywnych. Zapewniają pełne spektrum witamin z grupy B, aminokwasów, białek, kwasu foliowego, czy biotyny. Są także doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku i selenu. Mają również spora zawartość błonnika i chromu – ten ostatni pomaga redukować apetyt na słodycze.
Zawarta w płatkach drożdżowych biotyna, inaczej zwaną witaminą B7, jest szczególnie istotna dla prawidłowego funkcjonowania skóry, włosów i paznokci, a jej niedobory ujawniają się w postaci wypadających włosów i łamliwych paznokci. Zamiast połykać kolejną garść tabletek z apteki, włączajmy do swojej diety naturalne źródła witamin i minerałów.
Płatki drożdżowe dodają energii, a także pomagają złagodzić stres, głównie za sprawą witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza i magnezu. Dodatkowo pomagają utrzymać naturalną florę jelit i wątroby.
Do czego możemy wykorzystać płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe nie tylko zapewnią nam mnóstwo cennych składników, ale również wzbogacą smak naszych potraw:
świetnie sprawdza się jako panierka do mięs czy warzyw,
możemy używać ich do zagęszczania sosów,
świetnie zastąpią tarty ser, jak już wspomniałam wcześniej,
ciekawą propozycją, wykorzystywaną przez osoby na diecie bezmięsnej, jest wegański parmezan – można go zrobić bardzo łatwo: potrzebne są płatki drożdżowe, migdały oraz orzechy nerkowca; całość należy drobno zmielić i taką mieszanką można posypywać sałatki warzywne, dania z ryżem czy makaronem.
możemy posypywać nimi sałatki i warzywa, wzbogacimy dzięki temu ich smak.
Podsumowanie
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam wam zapoznać się z płatkami drożdżowymi. Pozwoli to nie tylko uzupełnić w naturalny sposób niedobory organizmu, ale pozwoli też odkryć nowe, ciekawe smaki i potrawy.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.