Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Płatki drożdżowe – nie tylko dla wegan

Płatki drożdżowe – nie tylko dla wegan
Rezygnujesz z sera i nie masz pomysłu czym go zastąpić, a czegoś ci brakuje? Szukasz ciekawych nowości dietetycznych, nowych smaków? Słyszałeś o nieaktywnych płatkach drożdżowych? Jeżeli nie próbowałeś jeszcze płatków drożdżowych, najwyższa pora to zmienić.

Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe powstają z drożdży nieaktywnych. Są doskonałym składnikiem zdrowej kuchni. Wyglądem przypominają płatki błyskawiczne lub wręcz bułkę tartą — mają drobną strukturę i jasnozłoty kolor oraz charakterystyczny zapach. Drożdże nieaktywne nie fermentują, nie musimy więc obawiać się problemów żołądkowych

Płatki drożdżowe są bardzo popularne wśród wegan, mają delikatnie serowo-orzechowy posmak, z tego powodu często znajdują zastosowanie w kuchni jako wegański parmezan, idealnie sprawdzą się przykładowo do posypania pizzy.

Co znajdziemy w płatkach drożdżowych?

Płatki drożdżowe to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów oraz substancji bioaktywnych. Zapewniają pełne spektrum witamin z grupy B, aminokwasów, białek, kwasu foliowego, czy biotyny. Są także doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku i selenu. Mają również spora zawartość błonnika i chromu – ten ostatni pomaga redukować apetyt na słodycze.

Zawarta w płatkach drożdżowych biotyna, inaczej zwaną witaminą B7, jest szczególnie istotna dla prawidłowego funkcjonowania skóry, włosów i paznokci, a jej niedobory ujawniają się w postaci wypadających włosów i łamliwych paznokci. Zamiast połykać kolejną garść tabletek z apteki, włączajmy do swojej diety naturalne źródła witamin i minerałów.

Płatki drożdżowe dodają energii, a także pomagają złagodzić stres, głównie za sprawą witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza i magnezu. Dodatkowo pomagają utrzymać naturalną florę jelit i wątroby.

Do czego możemy wykorzystać płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe nie tylko zapewnią nam mnóstwo cennych składników, ale również wzbogacą smak naszych potraw:

  • świetnie sprawdza się jako panierka do mięs czy warzyw,
  • możemy używać ich do zagęszczania sosów,
  • świetnie zastąpią tarty ser, jak już wspomniałam wcześniej,
  • ciekawą propozycją, wykorzystywaną przez osoby na diecie bezmięsnej, jest wegański parmezan – można go zrobić bardzo łatwo: potrzebne są płatki drożdżowe, migdały oraz orzechy nerkowca; całość należy drobno zmielić i taką mieszanką można posypywać sałatki warzywne, dania z ryżem czy makaronem.
  • możemy posypywać nimi sałatki i warzywa, wzbogacimy dzięki temu ich smak.

Podsumowanie

Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam wam zapoznać się z płatkami drożdżowymi. Pozwoli to nie tylko uzupełnić w naturalny sposób niedobory organizmu, ale pozwoli też odkryć nowe, ciekawe smaki i potrawy.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.