Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Siemię lniane – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Siemię lniane – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Siemię lniane, czyli malutkie nasiona lnu nie są doceniane chociażby tak jak nasiona chia, a szkoda. Siemię lniane zalicza się do pokarmów określanych mianem super foods. Kryją one w sobie wiele cennych właściwości, a do tego są stosunkowo tanie. Warto więc po nie sięgać. W czym może pomóc nam spożywanie tych małych nasion? W jakiej formie najlepiej włączyć je do diety?

Co znajduje się w siemieniu lnianym?

W skład nasion lnu wchodzi bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega3. Stanowią one około 55-60% kwasów tłuszczowych znajdujących się w siemieniu lnianym. Ponadto siemię lniane to bogate źródło lignan i śluzu.

W 100 g siemienia lnianego znajduje się około 22,5g Omega 3, a także około 300mg lignan. Podczas gdy w nasionach chia znajduje się odpowiednio 17,5g Omega3 oraz 112mg lignan.

Lignany zawarte w siemieniu lnianym należą do flawanoidów i są jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki te odpowiadają za neutralizację wolnych rodników, które to odpowiadają między innymi za procesy starzenia się organizmu.

Lignany wpływają również na regulacje gospodarki hormonalnej. Lignany mogą stanowić świetne uzupełnienie diety kobiet w czasie menopauzy.

Ponadto siemię lniane zawiera błonnik, witaminę E, cynk oraz lecytynę, a także żelazo, magnez, kwasy organiczne w tym kwas askorbinowy oraz enzymy i związki śluzowe.

100 gram siemienia lnianego dostarcza 534 kcal. Nigdy nie spożywamy go jednak w takich ilościach. Jedna łyżka stołowa nasion lnu waży około 7-10g, dostarcza zatem około 37-54 kcal. Siemię lniane zawiera całkiem sporo białka, na 100g produktu przypada go 18,3g.

Odpowiednio tłuszczu znajdziemy w nim 42,2g/100g oraz 28,9g węglowodanów na 100g.

W 100 gramach siemienia lnianego znajduje się ponad 27 g błonnika. Na jedną łyżkę przypada więc go ponad 2 g.

Siemię lniane występuje w dwóch odmianach: brązowej oraz złocistej. Te drugie jest nieco droższe, znajduje się w nim jednak nieco więcej składników odżywczych.

Siemię lniane złociste kupimy już za około 6-8zł za 500g. Jak więc widzimy nie jest to szczególnie wygórowana cena.

Zastosowania zdrowotne siemienia lnianego

Wymienione składniki powodują, że siemię lniane nie tylko odżywia, ale również leczy. Już Mahatma Gandhi zwykł mówić: "Gdzie nasiona lnu staną się jednym z podstawowych pokarmów, tam zapanuje zdrowie" .

Na co wpływa siemię lniane? Kiedy i w jakim celu powinniśmy je stosować?

Lepsza pamięć, prawidłowa praca mózgu i serca          

Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega3, siemię lniane wykazuje dobroczynny wpływ na zdrowie naszego serca oraz prawidłową pracę mózgu.

Siemię lniane wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Jeśli nie lubisz ryb lub spożywasz je rzadko, włącz do swojej diety ziarenka lnu.

 

Ochrona przed rakiem piersi

Dzięki wysokiej zawartości lignanów, siemię lniane wykazuje działanie antynowotworowe. Badania potwierdzają, że codzienne spożywanie 10g siemienia lnianego wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka piersi u kobiet po menopauzie.

Wspomaga odchudzanie

Po pierwsze spożywanie siemienia lnianego poprawia perystaltykę jelit, po drugie zawiera duże ilości błonnika, które wpływają na uczucie sytości, po trzecie zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega 3, które mogą przyczyniać się do lepszych efektów diety redukcyjnej.

Ukojenie dla przewodu pokarmowego

Zawarte w nasionach substancje śluzowe powlekają błony przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.

Stosowanie kisielu z siemienia lnianego sprawdzi się więc w stanach zapalnych żołądka czy przełyku. Siemię lniane jest sprzymierzeńcem osób z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy.

Obniża poziom cholesterolu

W siemieniu lnianym znajdują się sterole roślinne. Wpływają one na obniżenie poziomu cholesterolu.

Na infekcje dróg oddechowych

Spożywanie siemienia wpływa na nawilżenie śluzówki i wzmocnienie układu immunologicznego. Stosowanie kleiku z siemienia lnianego pomoże szybciej wrócić do zdrowia.

Na biegunkę i zaparcia

Dzięki poprawie perystaltyki jelit oraz nawilżeniu śluzówki, siemię lniane może być pomocne w leczeniu zarówno zaparć, jak również biegunek. Częściej stosuje się je jednak przy zaparciach, gdyż wykazują działanie delikatnie przeczyszczające.

Dobry dla włosów i cery

Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci.

Ile siemienia spożywać?

Dzienne spożycie siemienia lnianego powinno wynosić nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe. Należy wprowadzać je do diety stopniowo ze względu na wysoką zawartość błonnika. Już jedna łyżka siemienia lnianego dostarczy dawkę cennych kwasów Omega 3.

Jakie siemię lniane kupować?

Zawsze wybierajmy całe ziarenka lnu. Nie kupujmy zmielonego siemienia lnianego. Jeśli jednak nasiona zostaną zmielone i wystawione na działanie powietrza, światła, wysokiej temperatury i czasu, to niestety ulegają częściowemu utlenieniu. Stają się przez to niewartościowe pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych. Przed spożyciem ziarenka lnu najlepiej jest zmielić. Spożyte w całości najpewniej zostaną w całości wydalone. Mielenie ziarenek znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych w nich zawartych.

Jak stosować siemię lniane?

Możemy zmielone siemię zalewać letnią wodą, po odstaniu i dokładnym wymieszaniu wypijamy otrzymany kleik.

Siemię lniane świetnie sprawdza się również jako dodatek do :

  • wypieków - może zastępować jajka,
  • sałatek,
  • jogurtu.

Smak siemienia jest neutralny i z pewnością nie wpłynie na obniżenie walorów smakowych potrawy.

Należy pamiętać, że siemię lniane ma właściwości wiążące wodę. Pamiętajmy więc o odpowiednim nawadnianiu.

Uwaga!

Siemię zawiera w składzie 0,5-1,5% glikozydów  cyjanogennych (linustatyna i neolinustatyna). Po zmieleniu lub namoczeniu nasion może się uwalniać się z nich kwas cyjanowodorowy i aceton. Nie powinniśmy się ich jednak obawiać, gdyż występują w niewielkich ilościach.

Podsumowując, siemię lniane zawiera wiele drogocennych właściwości, między innymi kwasy tłuszczowe Omega 3, lignany oraz witaminy z grupy B, witaminę E, a także składniki mineralne i błonnik. Regularne stosowanie siemienia lnianego w ilości 1-2 łyżek dziennie może przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia, a także wyglądu skóry, włosów i paznokci.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę