Chociaż kojarzą się głownie z babcinymi powidłami czy z domowym sposobem zwalczającym uporczywym zaparcia, to tak naprawdę posiadają szereg interesujących właściwości, ze względu na które warto umieścić je w codziennym jadłospisie – zwłaszcza, że aktualna pora roku to czas, którym owoce te możemy jeść niemalże prosto z drzewa.
Pochodzenie śliwek nie jest do końca jasne, wiadomo jednak, że już starożytni Rzymianie znali około 300 różnych odmian tych owoców – dla porównania współcześnie występuje ich około 3000, różniących się wielkością, smakiem, barwą i zawartością składników odżywczych.
Wartość odżywcza śliwek
Śliwki w ponad 80% składają się z wody, a 100 g tych owoców dostarcza – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, około 50 kcal i zawiera około 11 g węglowodanów ogółem. Są to zatem owoce niskokaloryczne – w przeciwieństwie do wariantu suszonego (100 g suszonych śliwek to około 300 kcal). Świeże śliwki stanowią także źródło potasu, magnezu, miedzi, boru, niewielkich ilości magnezu i cynku, a także witaminy C, E i beta-karotenu. Owoce te są znane przede wszystkim jako doskonałe źródło błonnika, który pomaga wyregulować funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Śliwki swoją zdolność regulowania procesów związanych z defekacją, zawdzięczają również zawartości sorbitolu, który należy do naturalnie występujących alkoholi wielowodorotlenowych. Sorbitol stanowi środek stymulujący ruchy okrężnicy, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zaparć.
Śliwki – cenne źródło polifenoli
Istotne znaczenie dla zdrowotnych walorów śliwek ma także wysoka zawartość związków fenolowych, takich jak: kwas hydroksycynamonowy, antocyjany, flawonoidy; posiadających bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Jak pokazują badania naukowe, szczególnie zasobne w polifenole są śliwki o ciemniejszym miąższu. Wyższą zawartością prozdrowotnych substancji charakteryzują się owoce bardziej dojrzałe – co interesujące związki te rozmieszczone są zarówno w skórce jak i miąższu, z tym że całkowita aktywność antyoksydacyjna skórki jest dwudziestokrotnie większa.
Śliwki a nadciśnienie
Badania naukowe potwierdzają, iż w uwzględnienie śliwek w codziennej diecie osób cierpiących na nadciśnienie może przynieść bardzo zadowalające rezultaty. U pacjentów, którzy spożywali jedną porcję tych owoców przez 8 tygodni, odnotowano istotny spadek ciśnienia krwi, w stosunku do osób z grupy kontrolnej. Co ciekawe, zarejestrowano również wzrost frakcji HDL (dobrego cholesterolu) oraz spadek LDL (złego cholesterolu) we krwi. Zatem jeżeli posiadasz dolegliwości związane z nadciśnieniem, tym bardziej powinieneś sięgnąć po śliwki.
Śliwki a kości
Wielu naukowców podkreśla także niezwykle korzystny wpływ śliwek (zwłaszcza suszonych) na stan tkanki kostnej. Okazuje się, iż uwzględniając śliwki w menu, możemy znacznie zminimalizować ryzyko wystąpienia osteoporozy i utraty masy kostnej związanej z wiekiem. Przypuszcza się, że dzięki temu że śliwki są źródłem pierwiastków śladowych, takich jak bor i miedź, odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce osteoporozy i osteopenii. Szczególnie kobiety w okresie pomenopauzalnym narażone są na niekorzystne zmiany w obrębie układu kostnego, dlatego ich jadłospis powinien uwzględnić świeże lub suszone śliwki.
Podsumowanie
Owoce sezonowe to bardzo ważny element zdrowej diety, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywając śliwki dostarczamy cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych, które posiadają istotne znaczenie dla zdrowia. Chociaż suszone śliwki dostępne są przez cały rok, to świeże występują tylko przez kilka-kilkanaście tygodni. Korzystajmy więc z dobrodziejstw natury, pamiętając jednak o zdrowym rozsądku – śliwki, jak już wiesz, nie bez powodu nazywane są naturalnym środkiem przeczyszczającym, ich nadmiar w diecie może okazać się więc trochę uciążliwy...
Źródła:
Usenik V , Stampar F , Kastelec D , Phytochemicals in fruits of two Prunusdomestica L. plum cultivars during ripening, J Sci Food Agric. 2012 Jul 17.
Ahmed T , Sadia H , Batool S , Janjua , Shuja F, Use of prunes as a control of hypertension, Journal of Ayub Medical College, Abbottabad : JAMC [2010, 22(1):28-31
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.