Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stan zapalny a nowotwory

Stan zapalny a nowotwory
Otyłość, zła dieta, bogata w węglowodany proste, podaż tłuszczów trans i nasyconych, zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i zbyt mała z grupy omega-3 sprzyjają nasilaniu stanu zapalnego w ustroju.

Czy stan zapalny jest powiązany z nowotworami?

Tak, wg licznych badań, zapalenie jest kluczowe dla rozwoju nowotworu. Wiele środowiskowych przyczyn raka i czynników ryzyka ma powiązanie z wywoływaniem przewlekłego stanu zapalnego. Do 20% nowotworów związanych jest z przewlekłymi infekcjami, 30% można przypisać paleniu tytoniu i zanieczyszczeniom wdychanym w powietrzu, takim jak krzemionka i azbest, a 35% można przypisać czynnikom dietetycznym (z tego do 20% przypadków raka wiąże się z otyłością).

Wiele nowotworów powstaje w miejscach występującego zakażenia, przewlekłego podrażnienia i zapalenia.

Nie tylko stan zapalny ma tu znaczenie, także np. towarzyszące różnorakim patologicznym stanom uszkodzenia DNA. Najbardziej znany przykład dotyczy raka wątrobowokomórkowego wywołanego przez N-Nitrozodimetyloaminę (DEN). Powoduje ona uszkodzenie DNA, martwicę komórek, reakcję zapalną, która sprzyja rozwojowi guza.

Drugi przykład dotyczy szkodliwego działania kwarcu i krystobalitu związanego z wdychaniem pyłu, który może przedostawać się płuc i tam działać toksycznie wywołując przewlekłą reakcję zapalną, a następnie zmiany zwłóknieniowe. Skutkiem takich procesów jest rozwój krzemowej pylicy płuc, a w wielu przypadkach także raka płuca.

Wydaje się, iż środowisko wokół guza, w którym występują komórki zapalne, ma kluczowe znaczenie dla jego rozwoju, przeżycia i migracji po ustroju (oczywiście nie wszystkie guzy cechuje duża agresywność).

Odpowiedź zapalna odgrywa decydującą rolę na różnych etapach rozwoju nowotworu, w tym w inicjacji (np. nagromadzenie mutacji, a także zmiany wywołane przez czynniki chemiczne, fizyczne, jak i biologiczne, np. wirusy.

Stan zapalny mogą zmniejszać:

  • regularna aktywność fizyczna 
  • odpowiednia podaż zdrowych tłuszczów
  • unikanie cukrów prostych
  • unikanie odkładania się tkanki tłuszczowej
  • unikanie narażenia na czynniki środowiskowe itd.

przeczytaj koniecznie: Naturalne substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Jeśli masz problem z zaplanowaniem aktywności i ułożeniem diety, skorzystaj z pomocy trenerów i dietetyków serwisu PoTreningu.pl.

 

 

Źródła: Lisa M. Coussens i in. „Inflammation and cancer” https://www.nature.com/articles/nature01322 Sergei I.Grivennikov „Immunity, Inflammation, and Cancer” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867410000607 dr hab. ELŻBIETA BRUCHAJZER „N-Nitrozodimetyloamina. Dokumentacja proponowanych dopuszczalnych wielkości narażenia zawodowego” http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-69aa3554-0458-46a7-b3ac-a50c02f804e0/c/elzbieta_bruchajzer_3_2019.pdf

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie