Zaburzenia insulinowe i witamina C
Witamina C jest niezbędnym składnikiem naszej diety, a jej niedobory mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia,...
Substancje antyodżywcze – co to takiego?
Termin „substancje antyodżywcze” pojawia się coraz częściej w opracowaniach dotyczących aspektów powiązanych...
Czy kwas fitynowy ma wielkie oczy?
Obecność kwasu fitynowego bywa przedstawiana jako istotna wada produktów zbożowych. Często zwraca się...
Witamina C – zalecane spożycie dla sportowców i osób aktywnych
O witaminie C od pewnego czasu mówi i pisze się w samych superlatywach w odniesieniu do jej walorów prozdrowotnych...
Kontrowersje wokół omega 6 – prozapalne czy jednak przeciwzapalne?
Chociaż przyjęło się, iż kwasy wielonienasycone tłuszczowe to generalnie tłuszcze „zdrowe”, których spożycie...
Pracujesz w biurze? Kontuzje nadchodzą...
Niemal każdego dnia, większość z nas spędza kilka godzin przed komputerem. Niestety, długotrwałe przebywanie...
Olej rybi kontra olej lniany
Olej rybi VS olej lniany, a profilaktyka chorób układu krążenia. Nie od dziś wiadomo, że wielonienasycone...
Wody mineralne jako źródło wapnia i magnezu
Wapń i magnez często stanowią deficytowe składniki naszej diety. Zapewnienie odpowiedniej ich podaży...
Co lepsze – kawa czy kofeina?
Kofeina należy do jednej z najlepiej przebadanych, skutecznych i zarazem bezpiecznych substancji wspomagających...
Wapń w diecie sportowca
Wapń kojarzy nam się z „dobrą kondycją kości i zębów”. Tymczasem biologiczna rola tego pierwiastka jest...
Silne pocenie się VS tłuszcz podskórny i utrata wagi
Czy osoby otyłe pocą się bardziej od tych o normalnej wadze? Co się dzieje w różnych warunkach otoczenia....
Jak zatrzymać katabolizm? 4 proste sposoby
Katabolizm – już sam dźwięk tego słowa tego słowa wydaje się mieć destruktywny wpływ na mięśnie. Przed...
Dlaczego trening i dieta od Pani X lub Pana Y z internetu nie przynosi efektów?
Cokolwiek to dokładnie znaczy - bardzo popularne jest być „fit”. W internecie pojawia się coraz więcej...
Czy można zakwasić się dietą?
Pojęcie „zakwaszenie organizmu” używane bywa zarówno w ujęciu obiegowym, jak i w literaturze fachowej....