Naturalna forma a produkty przetworzone
Niewielkie ilości naturalnych kwasów tłuszczowych trans można znaleźć w mięsie (wołowina i baranina) czy nabiale. W maśle znajdziemy izomery trans, czyli kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy CLA. Mają one bardzo duże działanie antyoksydacyjne, ich wpływ jest pozytywny.
Utwardzone tłuszcze są składnikiem wielu przetworzonych produktów, takich jak margaryna, herbatniki, ciasta i ciasteczka. Tłuszcze te nie dają żadnych korzyści żywieniowych, a wyniki badań wielokrotnie pokazały, że mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powodują problemy z płodnością, mogą być niebezpieczne dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Zwiększają ryzyko chorób serca, depresji i nowotworów.
Jakich produktów unikać?
-
Słone przekąski takie jak chipsy, chrupki, paluszki, krakersy. Dzięki tłuszczom trans są bardziej chrupkie i lepiej smakują. Im bardziej chrupiące chipsy lub krakersy, tym więcej utwardzonych olejów roślinnych zawierają. Mogą nawet zawierać do 3,2 g na paczkę.
-
Słodycze - przede wszystkim pączki, gdyż są smażone w tłuszczach używanych wielokrotnie, a także ciasta, ciastka, herbatniki, biszkopty, różne produkty czekoladowe i batony. Zawierają niewinnie brzmiące określenie „tłuszcz roślinny”, pod którym kryją się utwardzone oleje.
-
Fast-foody - frytki oraz wszystkie dania smażone na głębokim tłuszczu. Te produkty są smażone w wielokrotnie używanych olejach roślinnych.
-
Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów oraz majonez. Dzięki tłuszczom trans mają dłuższy termin przydatności.
Ciekawostki
W 2016 roku, w USA nakazano oznaczać na opakowaniu, iż produkt zawiera tłuszcze trans. Efektem czego, spożycie tłuszczy trans spadło w USA o 78%.
Producenci żywności w USA mają czas do 2018 roku na wyeliminowanie tłuszczy trans z receptur swoich produktów.
Oznacza to, że amerykańskie fast foody nie będą daniami do tak oczywistej negacji i na pewno będą znacznie zdrowsze niż produkty europejskie.
Podobnie do poroblemu podeszła Norwegia - Brawo!