Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Zamiast wędlin lepiej wybrać świeże mięso!

Zamiast wędlin lepiej wybrać świeże mięso!
Polędwica sopocka, szynka delikatesowa, kiełbasa podwawelska i inne podobne im wędliny traktowane są przez nas jako wszystkim źródło pełnowartościowego białka, cynku, żelaza i witamin z grupy B. W praktyce jednak produkty tego typu nie są najszczęśliwszym wyborem, jeśli zależy nam na zdrowiu, sylwetce i dobrym odżywieniu organizmu. Czy to znaczy, że dbając o kondycję psychofizyczną powinniśmy zrezygnować mięsa? Nic bardziej mylnego. Mięso jak najbardziej jeść można, a wręcz warto, ale nie w takiej formie…

Wędliny zawierają za mało mięsa

Kiedy zlustrujemy etykiety rozmaitych wędlin to szybko zorientujemy się, że mięso jest jedynie jednym z wielu zawartych w nich składników. W praktyce większość produktów tego typu składa się przynajmniej w ¼ z tanich wypełniaczy takich jak białka kolagenowe i sojowe, MOM (mięso oddzielone mechanicznie - czyli twór, który  absolutnie mięsem nie jest), skrobia, skórki drobiowe i wieprzowe, woda, no i nieodłączne konserwanty. Nie trudno jest znaleźć też wędliny, w których mięso stanowi jedynie skromny dodatek (10 – 30%) do zestawu wymienionych przed chwilą komponentów.

Wędliny zawierają mniej cennych dla zdrowia składników odżywczych

Świeże mięso (poddane obróbce kulinarnej w warunkach domowych), jest znakomitym źródłem zarówno pełnowartościowego białka, jak i wielu innych ważnych dla naszego organizmu składników. Wymienić tutaj można przede wszystkim żelazo, cynk, witaminy z grupy B. Zawartość tych związków w wędlinach jest niewspółmiernie niższa. Związane jest to nie tylko z tym, że wędliny jedynie w pewnym stopniu składają się z mięsa, ale wynika także ze strat jakie powstają w procesie technologicznego przetwarzania surowców.

Wędliny są bardziej kaloryczne niż nam się wydaje

Na wstępie chciałbym podkreślić, że wysoka wartość energetyczna sama w sobie niekoniecznie stanowić musi jakikolwiek problem. Oliwa z oliwek i olej lniany są niezwykle wysokokaloryczne, a uznawane są także za zdrowy i wartościowy składnik diety. Problem występuje wtedy, gdy kaloryczność spożywanych przez nas produktów jest wyższa niż nam się wydaje, a tak wygląda sytuacja przede wszystkim w przypadku niezwykle lubianych przez niektórych kiełbas. Kiedy w ramach swojej pracy zawodowej, w trakcie prowadzonych warsztatów proszę uczestników o oszacowanie kaloryczności przedstawianych produktów żywnościowych, to wartość energetyczna tego typu  wędlin bywa notorycznie zaniżana nawet o połowę…

Wysokie spożycie wędlin może nieść za sobą negatywne skutki zdrowotne

Słabość do wędlin i wysoka ich konsumpcja nie sprzyja ogólnie pojętemu zdrowiu. Opublikowane w marcu zeszłego roku wyniki dużego badania epidemiologicznego, które objęło niemal pół miliona kobiet i mężczyzn w różnym wieku pokazały, że wysokiemu spożyciu przetworzonego mięsa (wędlin i wyrobów garmażeryjnych) towarzyszy wyższy wskaźnik śmiertelności związanej z występowaniem chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, w przypadku konsumpcji mięsa nieprzetworzonego technologicznie nie zaobserwowano takiej zależności.

Wędliny wypadają drogo

Cena zakupu wędliny w porównaniu do cen świeżego mięsa jest nieopłacalna. Oczywiście mam świadomość, że można kupić wędliny w cenie nie przekraczającej 10zł za kilogram, tyle że są to produkty jedynie w niewielkim stopniu składające się z mięsa. Jeśli chcemy kupić produkt wysokiej jakości musimy zapłacić przynajmniej o połowę więcej niż za surowiec, z którego został otrzymany (a często różnice są nawet dwukrotne). Tak więc korzystniej jest kupić świeży schab i upiec go w domu, następnie stosować jako „obkład” do pieczywa, niż przepłacać za „schab pieczony” w postaci wędliny ze sklepu…

Podsumowanie

Wędliny, chociaż mają długą tradycję w polskiej kuchni, nie są produktami najwyższych lotów jeśli chodzi o wartości odżywcze i zdrowotne. Najlepiej jest ograniczać ich spożycie na rzecz świeżego mięsa, preparowanego samodzielnie, w warunkach domowych.