Złote mleko to napój, który swoją nazwę zawdzięcza pięknej, żółtej barwie, którą otrzymuje od kluczowego składnika, jakim jest kurkuma. Również kurkumie, złote mleko zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości. Kurkuma używana była w leczeniu wielu dolegliwości już 4.000 lat temu.
Kluczowy składnik – kurkuma
Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa, która otrzymywana jest z korzenia rośliny podobnej do imbiru. Jest to ostryż długi nazywany niekiedy również szafranem indyjskim.
Kurkuma uznawana jest za jedną z najpotężniejszych, naturalnych substancji o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. W medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej ceniona jest jako skuteczny środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, a także przeciwgrzybiczny. Kurkumę doceniają również Japończycy. Na wyspie Okinawa zwyczajem jest pijanie herbaty z dodatkiem kurkumy. Być może właśnie dzięki tej niezwykłej przyprawie mieszkańcy wyspy Okinawa osiągają jedną z najdłuższych średnich życia na świecie. Średnia życia wynosi tam bowiem aż 81,2 lat.
Eksperymenty naukowe wykazały, że kurkumina (główny składnik kurkumy) wyraźnie spowalnia lub nawet zupełnie hamuje rozwój komórek nowotworowych. Poprzez silny potencjał przeciwzapalny hamuje również procesy degeneracyjne w obrębie stawów. Jej regularne stosowanie może stanowić skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia.
Jedną z leczniczych mikstur, jaką możemy przyrządzić z wykorzystaniem niezwykłej przyprawy, jaką jest kurkuma, jest złote mleko.
Złote mleko – dlaczego warto pić?
Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój, który wykazuje właściwości rozgrzewające. Przygotowuje się go na bazie mleka roślinnego, a jednym z jego najważniejszych składników jest wspomniana wcześniej kurkuma. Istnieje wiele przepisów na wykonanie złotego mleka, ale w większości bazują one na mleku kokosowym lub posiadają dodatek oleju kokosowego. Dzięki takiemu połączeniu otrzymuje dodatkowe korzyści zdrowotne. Ponad 50% tłuszczy w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy. Pomaga on w leczeniu trądziku, łysienia, jak również zwalcza wirusy.
Spożywanie tego niezwykłego napoju pomocne jest w zwalczaniu przeziębienia, czy innej infekcji, ale nie tylko. Zastosowanie złotego mleka jest jednak o wiele szersze.
Jak wspomniałam powyżej, złote mleko wykazuje działanie rozgrzewające, skutecznie zwalcza infekcje. Warto stosować je jednak nie tylko wtedy, gdy czujemy się osłabieni. Regularne spożywanie tego niezwykłego napoju wpływa na podniesie odporności, dzięki czemu możemy działać profilaktycznie i uchronić się przed przeziębieniami w sezonie jesienno-zimowym.
Złote mleko polecane jest również jako środek o działaniu przeciwbólowym.
Wypicie ciepłego kubka złotego mleka ułatwia również zasypianie. Jeśli miewasz problemy z zaśnięciem, koniecznie wypróbuj tego niezwykłego napoju.
Ten tradycyjny ajurwedyjski napój polecany jest również osobom chorym na Alzheimera, cukrzycę, czy też reumatoidalne zapalenie stawów.
W gruncie rzeczy napój ten można polecić każdemu, kto cierpi na jakąkolwiek chorobę zapalną. Regularne spożywanie złotego mleka może skutecznie przyczynić się do obniżenia stanu zapalnego, a tym samym poprawy stanu zdrowia chorego.
Złote mleko wykazuje również działanie antydepresyjne, a także poprawiające pamięć i koncentrację.
Regularne spożywanie tego napoju skutecznie opóźnia procesy starzenia się, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu.
Nie można pominąć jednej z ważniejszych właściwości złotego mleka, a mianowicie zapobieganie rozwojowi komórek nowotworowych. Kurkuma wykazuje bowiem zdolności do modulowania aktywności genetycznej zarówno w niszczeniu komórek nowotworowych, jak i wspieraniu funkcji komórek zdrowych.
Ponadto regularne spożywanie złotego mleka wspomaga pracę wątroby, a także woreczka żółciowego. Dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu.
Ze względu na fakt, iż kurkuma działa przeciwbólowo, jak również hamuje krwawienia, napój ten można polecić również kobietom podczas silnych i bolesnych menstruacji.
Złote mleko – jak je przygotować?
Jak już wspomniałam wyżej, przepisów jest wiele. Najczęściej przygotowuje się je na bazie mleka kokosowego lub migdałowego. Niektórzy poza kurkumą dodają również imbir lub goździki. Dodatek oleju kokosowego wpływa na lepszą rozpuszczalność kurkumy. Pieprz dodajemy natomiast ze względu na piperynę, która wpływa na zwiększenie przyswajania kurkuminy.
Niezbędne składniki na jedną porcję:
250 ml mleka migdałowego lub ryżowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki imbiru,
szczypta pieprzu,
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż napój będzie bardzo ciepły.
Pilnujemy, by nie doprowadzić do zagotowania.
Mocno ciepłe mleko odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, a następnie pijemy, kiedy jest jeszcze ciepłe.
Podsumowanie
Kurkuma wykazuje wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. W formie złotego mleka możemy z powodzeniem wprowadzić ją do codziennej diety i czerpać z niej jak najwięcej korzyści.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.