Marynaty do grillowanego mięsa

Sezon grillowy w pełni, warto zatem się zastanowić w jaki sposób uatrakcyjnić posiłki przygotowywane nad żarzącymi się węglami. Ciekawą propozycję stanowią marynaty do mięs, które z jednej strony są nieskomplikowane w przygotowaniu i tanie, a z drugiej - stanowią zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla gotowych sosów i mieszanek przypraw, często zawierających znaczne ilości niepożądanych dodatków.

Przeczytaj koniecznie:

Smażenie zabija

Poniżej zamieszczam listę kilku wartych wypróbowania przepisów, które będą odpowiednie przede wszystkim do drobiu, ale także do mięsa wieprzowego. Serdecznie zapraszam do eksperymentowania przy grillu:

Marynata orientalna - do 200g jogurtu dodajemy 6 łyżek oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, rozgniecione 2 ząbki czosnku oraz przyprawy takie jak: imbir, kardamon, chilli, kolendra, kurkuma. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie wkładamy do niej mięso (może być kurczak lub wieprzowina)  na około 2 godziny i marynujemy w lodówce. Mięso nabierze niezwykłego, indyjskiego aromatu.

Marynata cytrynowa z rozmarynem - 1/3 szklanki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Do tak powstałej mieszanki  dodajemy drobno posiekany rozmaryn (można również użyć suszonego) oraz całość przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso należy trzymać w lodówce przez  około 2 godziny.

Marynata miodowo-musztardowa - 4 łyżki musztardy rozcieramy z 3 łyżeczkami miodu, a następnie mieszamy z 1/3 szklanki oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec Przyprawiamy pieprzem i solą. Opcjonalnie można również dodać łyżkę pokrojonego koperku. Tak przygotowaną marynatą nalezy posmarować mięso i odstawić je na około 2 godziny do lodówki.

Marynata pomidorowa z majerankiem - 2 łyżki koncentratu pomidorowego łączymy z 1/3 szklanki oliwy z oliwek, a nastepnie przyprawiamy papryką chilli w proszku oraz łyżką majeranku i szczyptą soli. Mięso należy marynować przez około 2 godziny.

Marynata piwna - szklankę jasnego piwa  przyprawiamy: kilkoma sztukami zmielonego jałowca i ziela angielskiego, 1 łyżeczką majeranku, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. W tak przygotowanej marynacie mięso  należy trzymać nawet do 24 godzin.

Oczywiście są to tylko przykładowe przepisy, które mogą stanowić punkt wyjścia do wielu modyfikacji – warto uruchomić wyobraźnię  i cieszyć się wybornym smakiem ulubionych, grillowanych potraw.