Placek z batata - kuchnia Ladies SFD

Gotujemy batata i miksujemy na gładką masę. Miksujemy białka jaj, a gdy powstanie piana dodajemy ją do ziemniaka, wsypujemy też amarantus, 10g odżywki białkowej, bardzo drobno pokrojone daktyle, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Pieczemy przez ok. 20min w temp. 180'C (jeśli jest niedopieczone, a od góry się przypala, to przykrywamy folią aluminiową). Autorką przepisu jest MagdaK

Przeczytaj koniecznie:

Deser wysokobiałkowy
  • 80g batata ("słodki ziemniak") 
  • 2 białka 
  • 20g amarantusa (może być zmielony owies albo quinoa) 
  • 10g daktyli suszonych 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 40g jogurtu greckiego 
  • 30g wheya (u mnie QNT 100% whey delicious) 
  • borówki wg uznania lub inne owoce 

Polewa: jogurt grecki miksujemy z 20g wheya, można dodać odrobinkę wody. Osobiście uważam, że zamiast jogurtu lepiej dać 2 żółtka, które nam zostały - zdrowiej, no i nie marnujemy niczego. 

Polewę nakładamy na upieczone już ciacho i ozdabiamy borówkami. Smacznego. 

Wartość energetyczne  374kcal

Białko 37g, Tłuszcze 7g Węglowodany 40g

Ten i wiele innych przepisów Ladies SFD znajdziecie w temacie:Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy 

Dyskusje odnośnie przepisów prowadzimy tutaj: Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko