Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Muffinki jajeczne - kuchnia Ladies SFD

Muffinki jajeczne - kuchnia Ladies SFD
PoTreningu
Pierś kroimy drobniutko i przesmażamy na teflonie. Zdejmujemy i odkładamy do przestudzenia. Na zwolnioną patelnię dajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę i chwilę przesmażamy. Jak się poddusi dorzucamy drobno pocięte w kostkę pieczarki i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry, czosnek granulowany itp.). Jak pieczarki puszczą wodę i lekko się podduszą, dorzucamy zieleninę i ciachniętą drobno paprykę. Smażymy jeszcze chwilkę, żeby odparowało, przekładamy na chłodny talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Autorką przepisu jest Shrimp2.

Potrzebujemy (orientacyjnie): 

  • 4 jaja 
  • 1 duża cebula 
  • pół papryki 
  • ulubiona zielenina (szczypior, natka, koperek, lubczyk...) 
  • 15 dag pieczarek 
  • 22 dag piersi z kurczaka (bo akurat taką miałam ) 
  • 4 dag żółtego sera (u mnie Hollender 17% tłuszczu) 

Można dodać też inne składniki, np. świeże lub suszone grzyby, podgotowany al'dente brokuł, drobno pocięty, pomidor - jeśli jędrny to cały, jeśli nie to bez wodnistego środka, pomidory suszone, oliwki, itd. 

W czasie, gdy warzywa stygną, włączamy piekarnik na 180-200 stopni. 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. 
Białka ubijamy na sztywno z solą. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy tyle tylko żeby połączyć, ale żeby piana nie opadła. 

Przestygniętego kurczaka łączymy z przestygniętymi warzywami (można tutaj też dorzucić tartego sera) i wsypujemy masę do piany jajecznej. Mieszamy lekko by nie opadło, ale by farsz w miarę się w masie rozłożył. 
Masą napełniamy formę na muffiny (najlepiej silikonową żeby nie przywarły), posypujemy żółtym serem (u mnie raczej symbolicznie) i wsadzamy na około 20-25 minut do nagrzanego piekarnika. 
Jeśli nie mieszaliśmy zbyt długo żółtek z białkami, a potem warzyw w masie, to babeczki nieco urosną, więc lepiej nie przesadzić z ilością piany w dołku (z tym że mi tym razem nie urosły ). 



Uwagi: 
Podawać z surówką. 
Można jeść od razu po zrobieniu na ciepło, można na drugi dzień na zimno lub podgrzać minutę w mikrofali. 
Nadają się w drogę, do szkoły czy do pracy. 

Z porcji podanych wypałniaczy i 4 jaj w widocznej foremce 

Ten i wiele innych przepisów Ladies SFD znajdziecie w temacie:Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy 

Dyskusje odnośnie przepisów prowadzimy tutaj: Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę