Odżywianie a słuch

Wydawać by się mogło, że nie może być żadnych zależności pomiędzy odżywianiem a zdolnością słyszenia – w każdym razie mało kto się nad takimi powiązaniami zastanawia. Tymczasem istnieją również inne poza ekspozycją na hałas i niektórymi chorobami czynniki ryzyka pogorszenia słuchu. Należą tutaj między innymi:

Przeczytaj koniecznie:

Dieta a pryszcze

Dieta bogata w węglowodany o wysokim IG

Powszechnie wiadomo, iż wysoka glikemia popsiłkowa przyczynia się do utraty słuchu. Potwierdzili to australijscy naukowcy, którzy przebadali około 3 tysięcy osób w wieku  50 lat. Okazało się, iż u ludzi, których dieta obfituje  w słodycze, słodzone napoje i …..  ryzyko powstania ubytków słuchu w jest zdecydowanie większe.  Dlatego jeżeli cenisz sobie swój słuch, zminimalizuj lub wyeliminuj zupełnie ze swojego jadłospisu wszelkie dosładzane produkty.

Zbyt niska podaż kwasów tłuszczowych

Faktem jest, iż w naszym klimacie zbyt rzadko dostarczamy pokarmów będących źródłem kwasów tłuszczowych Tymczasem amerykańscy naukowcy wykazali, że u osób spożywających minimum 2 razy w tygodniu tłuste ryby morskie, znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia utraty słuchu w późniejszym wieku, w porównaniu z osobami, które ryby spożywają rzadziej niż raz w tygodniu.   Tak więc profilaktyka słuchu, to kolejny dobry powód, aby włączyć do swojego jadłospisu ryby morskie.

Niedobory kwasu foliowego i B12

Okazuje się, iż bardzo często uszkodzenia słuchu w wieku podeszłym są konsekwencją niedoboru tych dwóch składników odżywczych w codziennej diecie, co potwierdzili  naukowcy holenderscy jak również amerykańscy. U osób, które przebadano zaobserwowano istotny związek pomiędzy obniżoną zawartością kwasu foliowego i B12 a ryzykiem wystąpienia uszkodzeń słuchu.

Niedobory D 

Udowodniono już niejednokrotnie, iż w szczególnych przypadkach unikanie w codziennym jadłospisie źródeł D oraz niezbyt częsta ekspozycja odsłoniętego ciała na działanie promieni słonecznych może skutkować pogorszeniem słuchu. 

Podsumowanie

Sposób odżywiania w sposób istotny wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Znaczny udział w diecie wysokoglikemicznej żywności, a także niedostateczna podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, witaminy B12 oraz witaminy D może okazać się w dłuższej perspektywie niekorzystne dla słuchu. 

Źródła: Wydawać by się mogło, że nie może być żadnych zależności pomiędzy odżywianiem a zdolnością słyszenia – w każdym razie mało kto się nad takimi powiązaniami zastanawia. Tymczasem istnieją również inne poza ekspozycją na hałas i niektórymi chorobami czynniki ryzyka pogorszenia słuchu. Należą tutaj między innymi: