Jabłecznik - przepis

Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na patelnie, dodajemy łyżeczkę cynamonu i chwilę podsmażamy. W czasie gdy jabłka są na patelni miksujemy masło na puch, dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko, 60g odżywki białkowej i 250g zmielonych płatków owsianych. Masa ma być gęsta. Wykładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Na podpieczony spód wylewamy jabłka z pianą i posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na kolejne 35 minut (175stopni).

Przeczytaj koniecznie:

Placek z batata - kuchnia Ladies SFD

Składniki: 

  • 1 kg jabłek (obranych i startych na tarce - wyszło 650g), 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 4 jajka, 
  • 150g masła, 
  • 250g zmielonych płatków owsianych, 
  • 60 g odżywki białkowej (smak cookies and cream), 


Kruszonka: 

  • 30g masła, 
  • 15g odżywki białkowej, 
  • 20g płatków owsianych, 
  • 50g mielonych migdałów. 

 

Wartości odżywcze:

  • Całość : 3474kcal,
  • BWT(124/252/221)

  • Porcja (ciasto podzielone na 20 części): 174kcal, 
  • BWT(6.2/12.6/11)