Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Dlaczego jedzenie powinno być smaczne?

Dlaczego jedzenie powinno być smaczne?
PoTreningu
Zdrowe odżywianie utożsamiane jest z ascezą, wyrzeczeniem się smakowitości potraw na korzyść ich zdrowotności czy korzystnego wpływu na estetykę sylwetki. Biorąc pod uwagę łatwy dostęp do żywności niezdrowej, wysoko-przetworzonej, bogatej w cukry rafinowane i utwardzone tłuszcze, komponowanie zdrowego jadłospisu z pominięciem potrzeby zaspokajania apetytu niesie za sobą ryzyko frustracji, a także zmniejsza szanse na utrzymanie zaplanowanego reżimu dietetycznego. Ma to szczególne znaczenie w wypadku programów żywieniowych ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej.

 Co prawda o ile przygotowanie mniej smacznych posiłków pozwala lepiej zapanować nad chęcią zjedzenia dokładki, o tyle jednocześnie zwiększa potrzebę spożycia pokarmów niepożądanych, które zaspokoją nie tylko głód, ale i apetyt.

Również w wypadku stosowania tzw. „dieta na masę”, aspekt smakowitości ma spore znaczenie. W okresie zwiększania masy ciała wiele osób ma problem z dostarczeniem odpowiednio wysokiej ilości kalorii z konwencjonalnego pożywienia. Modelowe diety kulturystyczne składają się często z posiłków zaprojektowanych z pominięciem aspektów takich jak smak czy wygląd potrawy. Dostarczenie 4000kcal z pokarmów które są nie tylko monotonne, ale również niesmaczne i nieapetycznie podane jest nie lada wyczynem i mało komu się to udaje.

Przesadne koncentrowanie się na kaloryczności spożywanych posiłków, zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu, czy pór przyjmowania pokarmów stanowić może źródło frustracji i prowadzić do ortoreksji. Dodatkowo pomijanie aspektów takich jak smakowitość, czy wygląd potraw zubaża życie w jedną z największych przyjemności jaką jest jedzenie. Stanowić może także przyczynę tzw. „skoków w bok”, prowadzących do kompulsywnego objadania się produktami żywnościowymi najgorszej jakości. Spożywanie niesmacznych pokarmów, czy też zmuszanie się do ich jedzenia to nie tylko rodzaj udręki psychicznej, ale także gorsza przyswajalność zawartych w pokarmie składników odżywczych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę