Łagodna muzyka i nastrojowe oświetlenia sprawiają, że jemy mniej

Stare powiedzenie mówi, że „muzyka łagodzi obyczaje”, okazuje się jednak, że muzyka posiada także szereg innych pozytywnych właściwości, m.in. może wpływać na nasz apetyt. Choć wydaje się to zaskakujące to zależność ta została potwierdzona w badaniach naukowych, których wyniki opublikowane zostały niedawno w czasopiśmie Psychological Reports.

Wybierając się do restauracji czy baru szybkiej obsługi, warto zwrócić uwagę nie na ofertę menu, ale także na oświetlenie i włączoną w tle muzykę. Okazuje się bowiem, że nastrój jaki towarzyszy spożywaniu posiłku może sprawić, że po obfitym obiedzie zamówimy jeszcze deser bądź też, że zadowolimy się lekkim daniem i wyjdziemy najedzeni nawet po małej porcji grillowanej ryby podanej z bukietem surówek. Do takich wniosków skłaniają przynajmniej wyniki eksperymentu przeprowadzonego przez naukowców Briana Wansink’a i Koerta Van Ittersum’a z Cornell University.

Badacze postanowili przearanżować jedno z pomieszczeń restauracji fast-food, instalując bardziej nastrojowe oświetlenie i włączając w tle relaksacyjną muzykę (jazzowe ballady), a następnie sprawdzić jak wpłynie to na wielkość i kaloryczność spożywanych posiłków. Uczestnicy zostali losowo skierowani albo do części niezmienionej w restauracji, albo do części eksperymentalnej z nastrojowym światłem i muzyką. Czas spędzony przy posiłkach i ilość spożywanego pokarmu została dyskretnie zarejestrowane, a sami uczestnicy zostali poproszeni o ocenę smakowitości dań przed opuszczeniem lokalu. Efekt okazał się zaskakujący.

Wprowadzone zmiany spowodowały, że przeciętny czas konsumpcji posiłku wydłużył się, a średnie spożycie energii zmniejszyło się z 949kcal do 775kcal, różnica więc wynosiła 18%! Co więcej uczestnikom eksperymentu jedzenie podane w bardziej przyjemnej atmosferze smakowało bardziej! Wyniki tego eksperymentu potwierdzają, że nasz nastrój wpływa na konsumpcje pokarmu. Jak nietrudno zauważyć, oświetlenie i muzyka w sposób istotny oddziałują na nasze samopoczucie, a w tym konkretnym  wypadku – zadziałały relaksująco.

Kiedy spożywamy posiłki odprężeni nie dość, że smakują nam one lepiej, to zarazem szybciej zaspokajamy apetyt i w efekcie zjadamy mniej. Autorzy eksperymentu uważają też, że nawet kolor ścian może mieć wpływ na spożycie pokarmu – krzykliwe kolory w połączeniu z dynamiczną muzyką i jaskrawym oświetleniem sprzyjają szybkiej konsumpcji posiłków i sprawiają, że jemy dużo.

Wnioski

Wygląda na to, że warto zadbać o to w jakiej atmosferze spożywamy posiłki. Ostre światło, jaskrawe kolory, gwar i szum lub dynamiczna muzyka sprzyjają szybszej i większej konsumpcji oraz zmniejszają uczucie zadowolenia ze smakowitości dania. Analogicznie okoliczności pomagające celebrować spożywanie posiłku takie jak nastrojowe światło i relaksująca muzyka sprawiają, ze jemy mniej, a spożywane potrawy bardziej nam smakują. 

Źródła: • foodpsychology.cornell.edu