Udka z kurczaka w pikantnej marynacie

Kurczak w kolejnej odsłonie. Niska cena, krótki czas obróbki termicznej, mały udział tłuszczu i walory smakowe sprawiają, iż jest to najczęściej wybierany rodzaj mięsa w diecie osób aktywnych oraz dbających o swoje ciało.

 

 

Składniki podstawowe:

  • noga ( udo) z kurczaka 250g
  • ryż Paraboiled Sonko 100g
  • brokuły 130g
  • koncentrat pomidorowy 30% 20g
  • oliwa z oliwek 10ml

 Składniki dodatkowe:

  • papryka ostra
  • zioła do drobiu
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • czosnek

Oliwę z oliwek połączyć z koncentratem pomidorowym, mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodać ostrą paprykę, rozgnieciony czosnek, odrobinę  kurkumy, papryki słodkiej oraz zioła do kurczaka.

Tak powstałą marynatą posmarować mięso, które następnie należy włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

Ryż ugotować na sypko. Brokuły ugotować na parze lub w wodzie, nie dopuszczając do rozgotowania

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 735

Białko 38g

Tłuszcze 27g

Węglowodany 84g