Niewyspani jedzą „śmieci"

Na łamach PoTreningu.pl niejednokrotnie poruszałem istotę znaczenia odpowiedniej długości snu dla zachowania zdrowia, kondycji i szczupłej sylwetki. Ponieważ temat jest ciągle aktualny, chciałbym przybliżyć kwestię dotyczącą naszych kulinarnych wyborów, których dokonujemy pod wpływem niewyspania.

Przeczytaj koniecznie:

Wpływ treningu na sen

Chociaż na co dzień mijamy rozmaite bary szybkiej obsługi, a przy każdej wizycie w sklepie spożywczym po pieczywo, mięso czy warzywa wystawiani jesteśmy na pokuszenie przez kolorowe opakowania rozmaitych łakoci, to jednak w większości staramy się nie ulegać i odmawiamy sobie chwilowej przyjemności, mając na uwadze wpływ takich „wyskoków” na zdrowie i sylwetkę. Nieraz zdarza się jednak tak, że po prostu się łamiemy i zamawiamy frytki z colą, pizzę lub wrzucamy do koszyka paczkę ulubionych ciastek. Dlaczego tak się dzieje? Oczywiście powodów może być kilka, okazuje się jednak, że zdecydowanie chętniej sięgamy po niskojakościowe produkty żywnościowe wtedy gdy jesteśmy niewyspani! Skąd taka zależność?

Grupa specjalistów z University of California w Berkeley podczas konferencji naukowej zatytułowanej SLEEP 2012 przekonywała, że brak snu odpowiedzialny jest za „wyłączenie się" pewnych mechanizmów odpowiedzialnych za podejmowanie racjonalnych decyzji. Tę interesującą zależność udało się odkryć dzięki zastosowaniu w badaniach funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI). W eksperymencie wzięło udział 23 zdrowych ochotników, którym zadawano rozmaite pytania i pokazywano różne potrawy dzień po dobrze przespanej nocy i następnie dzień po nocy zarwanej. Kluczowa przy tym była nie tyle reakcja uczestników, co zmiany w aktywności określonych obszarów mózgu w reakcji na bodziec jakim było jedzenie.

Biorąc pod uwagę wcześniejsze przypuszczenia i popularne teorie na temat mechanizmów, za pośrednictwem których pozbawienie snu wpływa na apetyt i kulinarne preferencje, autorzy eksperymentu spodziewali się raczej, iż uda im się potwierdzić zwiększoną aktywność ośrodka nagrody w mózgu u niewyspanych, tymczasem zaobserwowano coś zupełnie innego. Okazało się, że pozbawienie snu doprowadza do zaburzenia funkcjonowania płatu czołowego, odpowiedzialnego m.in. za dokonywanie złożonych wyborów i podejmowanie odpowiedzialnych decyzji. Innymi słowy okazało się, że niedobór snu tłumi wyższe funkcje mózgu, upośledzając racjonalne myślenie.

Jaki z tego wniosek?

Chcesz się zdrowo odżywiać – śpij dłużej, niewyspany bowiem zamiast gotować obiad czy robić sałatkę, weźmiesz danie na wynos bądź też zapchasz się słodyczami. Brak snu sprawia, że działasz mniej odpowiedzialnie i nie podejmujesz racjonalnych wyborów, trudno więc będzie Ci w takim stanie zrealizować założenia diety.

Źródła: • www.aasmnet.org • www.sleepmeeting.org