Granat, czyli witaminowa bomba. Kilka kulinarnych pomysłów!

W sklepach, oprócz warzyw i owoców pochodzących z Polski, pojawiają się również bardziej egzotyczne produkty, na które człowiek może by i się skusił od czasu do czasu, ale w sumie nie za bardzo ma pomysł, jak wkomponować je w swój jadłospis. Oczywiście owoce można jeść w formie niezmienionej, ale warto od czasu do czasu przygotować bardziej złożony posiłek – choćby w ramach poszukiwania nowych doznań kulinarnych.

Granaty – uważane za mistyczny symbol powodzenia, płodności i obfitości, charakteryzuje  wysoki potencjał prozdrowotny. Niezwykłe bogactwo związków fenolowych sprawia, iż granaty i ich przetwory stanowią wdzięczny obiekt badań naukowych, jako punkt wyjścia do opracowania preparatów poprawiających wrażliwość insulinową, działających przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.

Pomidorowy kurczak z granatem i orzechami włoskimi

Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga ani specjalnie wyszukanych dodatków ani też specjalnie zaawansowanych umiejętności.

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 małe owoce granatu
  • Ząbek czosnku
  • Pół średniej cebuli
  • 200g pomidorów z puszki
  • 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki (można także dodać mięty i kolendry)
  • Sok z połowy limonki
  • 30g  orzechów włoskich
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz, sól

Przygotowanie: pokrojone mięso należy podsmażyć na patelni, wraz z dodatkiem pokrojonej cebuli oraz rozgniecionego czosnku. Po około 10 minutach dodaj do mięsa pomidory oraz koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze około 10 minut. Na koniec, gdy mięso będzie już miękkie należy dolać sok wyciśnięty z granatów oraz natkę pietruszki. Po wymieszaniu i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji danie należy przełożyć na talerz i posypać pokruszonymi orzechami.

Salsa z granatów

Salsa, czyli sos na zimno przygotowany z drobno pokrojonych warzyw lub owoców, to danie pochodzące z Meksyku, szczególnie polecane miłośnikom pikantnych potraw. W wersji z granatów doskonale nadaje się jako dodatek do mięs – drobiu, jagnięciny, a także do ryb.

Składniki:

  • 1 granat
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki natki z pietruszki
  • 1-2 czerwone papryczki  chilli
  • 1 4 łyżki oliwy  z oliwek  pierwszego tłoczenia
  • Pieprz, sól

Przygotowanie: umyty granat przekrój na pół. Bezpośrednio nad miseczką lub salaterką wybierz pestki ze środka owocu. Rzeczą normalną jest, że jednocześnie wypłynie dużo soku, a część pestek ulegnie „uszkodzeniu”. Ważne jest tylko, aby wnętrzności z granatu nie znalazły się poza przygotowanym naczyniem. Następnie do miseczki należy dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną paprykę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Po zmieszaniu całość należy przyprawić pieprzem i solą.

Sos winegret z granatów

Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sosu winegret, który wykorzystywany jest do różnego typu sałatek ze świeżych warzyw, tj. pomidory, sałata, ogórki, papryka, etc. Dobrze komponuje się także z gotowanymi brokułami.

Składniki:

  • Granat
  • Sok z ćwiartki  małej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz, szczypta soli

Przygotowanie: Umyty granat należy przekroić na pół. Z jednej części należy wycisnąć sok, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Pestkami wybranymi z drugiej połowy posyp przygotowaną sałatkę.

Podsumowanie

Warto czasem pokusić się o odrobinę egzotyki na talerzu. Granaty choć nie są specjalnie popularnym owocem w Polsce, to coraz częściej pojawiają się w supermarketach i sklepikach z warzywami. Owoce te nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale również wartość odżywczą i prozdrowotną stanowić mogą niezwykle wartościowy element diety.