Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Granat, czyli witaminowa bomba. Kilka kulinarnych pomysłów!

Granat, czyli witaminowa bomba. Kilka kulinarnych pomysłów!

PoTreningu

W sklepach, oprócz warzyw i owoców pochodzących z Polski, pojawiają się również bardziej egzotyczne produkty, na które człowiek może by i się skusił od czasu do czasu, ale w sumie nie za bardzo ma pomysł, jak wkomponować je w swój jadłospis. Oczywiście owoce można jeść w formie niezmienionej, ale warto od czasu do czasu przygotować bardziej złożony posiłek – choćby w ramach poszukiwania nowych doznań kulinarnych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Granaty – uważane za mistyczny symbol powodzenia, płodności i obfitości, charakteryzuje  wysoki potencjał prozdrowotny. Niezwykłe bogactwo związków fenolowych sprawia, iż granaty i ich przetwory stanowią wdzięczny obiekt badań naukowych, jako punkt wyjścia do opracowania preparatów poprawiających wrażliwość insulinową, działających przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.

Pomidorowy kurczak z granatem i orzechami włoskimi

Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga ani specjalnie wyszukanych dodatków ani też specjalnie zaawansowanych umiejętności.

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 małe owoce granatu
  • Ząbek czosnku
  • Pół średniej cebuli
  • 200g pomidorów z puszki
  • 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki (można także dodać mięty i kolendry)
  • Sok z połowy limonki
  • 30g  orzechów włoskich
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz, sól

Przygotowanie: pokrojone mięso należy podsmażyć na patelni, wraz z dodatkiem pokrojonej cebuli oraz rozgniecionego czosnku. Po około 10 minutach dodaj do mięsa pomidory oraz koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze około 10 minut. Na koniec, gdy mięso będzie już miękkie należy dolać sok wyciśnięty z granatów oraz natkę pietruszki. Po wymieszaniu i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji danie należy przełożyć na talerz i posypać pokruszonymi orzechami.

Salsa z granatów

Salsa, czyli sos na zimno przygotowany z drobno pokrojonych warzyw lub owoców, to danie pochodzące z Meksyku, szczególnie polecane miłośnikom pikantnych potraw. W wersji z granatów doskonale nadaje się jako dodatek do mięs – drobiu, jagnięciny, a także do ryb.

Składniki:

  • 1 granat
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki natki z pietruszki
  • 1-2 czerwone papryczki  chilli
  • 1 4 łyżki oliwy  z oliwek  pierwszego tłoczenia
  • Pieprz, sól

Przygotowanie: umyty granat przekrój na pół. Bezpośrednio nad miseczką lub salaterką wybierz pestki ze środka owocu. Rzeczą normalną jest, że jednocześnie wypłynie dużo soku, a część pestek ulegnie „uszkodzeniu”. Ważne jest tylko, aby wnętrzności z granatu nie znalazły się poza przygotowanym naczyniem. Następnie do miseczki należy dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną paprykę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Po zmieszaniu całość należy przyprawić pieprzem i solą.

Sos winegret z granatów

Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sosu winegret, który wykorzystywany jest do różnego typu sałatek ze świeżych warzyw, tj. pomidory, sałata, ogórki, papryka, etc. Dobrze komponuje się także z gotowanymi brokułami.

Składniki:

  • Granat
  • Sok z ćwiartki  małej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz, szczypta soli

Przygotowanie: Umyty granat należy przekroić na pół. Z jednej części należy wycisnąć sok, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Pestkami wybranymi z drugiej połowy posyp przygotowaną sałatkę.

Podsumowanie

Warto czasem pokusić się o odrobinę egzotyki na talerzu. Granaty choć nie są specjalnie popularnym owocem w Polsce, to coraz częściej pojawiają się w supermarketach i sklepikach z warzywami. Owoce te nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale również wartość odżywczą i prozdrowotną stanowić mogą niezwykle wartościowy element diety. 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie