Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Omlet – czyli doskonały pomysł na wartościowe  śniadanie

Omlet – czyli doskonały pomysł na wartościowe śniadanie

PoTreningu

Zazwyczaj w dni powszednie brakuje czasu o poranku na przygotowanie bardziej skomplikowanego śniadania niż kanapki czy płatki z mlekiem. W ramach uczczenia dnia wolnego od szkoły czy zawodowych obowiązków warto przyrządzić bardziej wyszukane śniadanie, czyli pyszny i pożywny omlet. W ramach niniejszego artykułu przedstawiam dwa wyjątkowe i sprawdzone przepisy.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Omlet po hiszpańsku, czyli jaja z ziemniakiem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 4 jaja
  • Mała  cebula
  • 2 pieczarki
  • Niewielki kawałek drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • Suszony lubczyk, papryka ostra, pieprz, szczypta soli
  • pół mozzarelli w zalewie

Przygotowanie:

Tradycyjnie omlet ten nie zawiera żadnych dodatków, składa się wyłącznie z jaj i ziemniaków, jednakże w ramach urozmaicania jadłospisu warto poeksperymentować z różnymi składnikami – oprócz tych wymienionych, można użyć np. brokuły. Pierwotny przepis zakłada także smażenie, ja natomiast proponuję skorzystać z piekarnika – odpada wówczas kłopotliwy dla wielu osób problem związany z przewracaniem omleta na drugą stronę. Zacząć należy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do temp. około 200 stopni. W międzyczasie należy zetrzeć ziemniaka na tarce na cienkie plasterki (używając tej części tarki, która służy zazwyczaj do ścierania ogórków na mizerię).  Starte ziemniaki należy umieścić razem z pokrojonymi pieczarkami na dnie niewielkiego, płaskiego naczynia żaroodpornego (może być również forma sylikonowa), skropić oliwą z oliwek i przyprawić, a następnie włożyć do piekarnika na około 15 minut (ziemniaki muszą się lekko przyrumienić). Jaja należy roztrzepać z dodatkiem przypraw. Gdy ziemniaki się zarumienią, należy wyciągnąć naczynie, dodać pokrojoną paprykę, kawałki masła i mozzarelli i ewentualnie inne warzywa i zalać całość jajkami. Całość piec przez jeszcze około 15 minut do czasu aż jaja się zetną – w razie konieczności trzeba przykryć omlet folią aluminiową (tak aby za bardzo nie przypiekł się z wierzchu) . Gotowe danie można podawać z dowolnymi warzywami. .

Puszysty omlet z musem owocowym

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki razowej
  • Szczypta cynamonu
  • Oliwa z oliwek
  • Składniki na mus:
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • Pół banana
  • (opcjonalnie kilka mrożonych truskawek)

Przygotowanie:

Jedyną skomplikowaną czynnością jest oddzielenie żółtek od białek jaj. Następnie należy ubić pianę z białek, a także spróbować zrobić to samo z żółtkami. Ubitą pianę połączyć z żółtkami i pozostałymi składnikami. Uzyskane „ciasto” powinno być bardzo puszyste. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z minimalną ilością oliwy smażymy omlet z jednej strony, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą. Przy braku wprawy  lepiej będzie zrobić kilka mniejszych „placków”.

Przygotowanie musu jest banalnie proste – wystarczy obrane i pokrojone owoce zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji i polać nimi omleta.

Zdrowy jadłospis to jadłospis urozmaicony. Jeżeli tylko czas pozwala warto poeksperymentować w kuchni i wzbogacić swoje menu o nowe i smaczne dania.