Omlet – czyli doskonały pomysł na wartościowe  śniadanie

Zazwyczaj w dni powszednie brakuje czasu o poranku na przygotowanie bardziej skomplikowanego śniadania niż kanapki czy płatki z mlekiem. W ramach uczczenia dnia wolnego od szkoły czy zawodowych obowiązków warto przyrządzić bardziej wyszukane śniadanie, czyli pyszny i pożywny omlet. W ramach niniejszego artykułu przedstawiam dwa wyjątkowe i sprawdzone przepisy.

Omlet po hiszpańsku, czyli jaja z ziemniakiem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 4 jaja
  • Mała  cebula
  • 2 pieczarki
  • Niewielki kawałek drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • Suszony lubczyk, papryka ostra, pieprz, szczypta soli
  • pół mozzarelli w zalewie

Przygotowanie:

Tradycyjnie omlet ten nie zawiera żadnych dodatków, składa się wyłącznie z jaj i ziemniaków, jednakże w ramach urozmaicania jadłospisu warto poeksperymentować z różnymi składnikami – oprócz tych wymienionych, można użyć np. brokuły. Pierwotny przepis zakłada także smażenie, ja natomiast proponuję skorzystać z piekarnika – odpada wówczas kłopotliwy dla wielu osób problem związany z przewracaniem omleta na drugą stronę. Zacząć należy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do temp. około 200 stopni. W międzyczasie należy zetrzeć ziemniaka na tarce na cienkie plasterki (używając tej części tarki, która służy zazwyczaj do ścierania ogórków na mizerię).  Starte ziemniaki należy umieścić razem z pokrojonymi pieczarkami na dnie niewielkiego, płaskiego naczynia żaroodpornego (może być również forma sylikonowa), skropić oliwą z oliwek i przyprawić, a następnie włożyć do piekarnika na około 15 minut (ziemniaki muszą się lekko przyrumienić). Jaja należy roztrzepać z dodatkiem przypraw. Gdy ziemniaki się zarumienią, należy wyciągnąć naczynie, dodać pokrojoną paprykę, kawałki masła i mozzarelli i ewentualnie inne warzywa i zalać całość jajkami. Całość piec przez jeszcze około 15 minut do czasu aż jaja się zetną – w razie konieczności trzeba przykryć omlet folią aluminiową (tak aby za bardzo nie przypiekł się z wierzchu) . Gotowe danie można podawać z dowolnymi warzywami. .

Puszysty omlet z musem owocowym

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki razowej
  • Szczypta cynamonu
  • Oliwa z oliwek
  • Składniki na mus:
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • Pół banana
  • (opcjonalnie kilka mrożonych truskawek)

Przygotowanie:

Jedyną skomplikowaną czynnością jest oddzielenie żółtek od białek jaj. Następnie należy ubić pianę z białek, a także spróbować zrobić to samo z żółtkami. Ubitą pianę połączyć z żółtkami i pozostałymi składnikami. Uzyskane „ciasto” powinno być bardzo puszyste. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z minimalną ilością oliwy smażymy omlet z jednej strony, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą. Przy braku wprawy  lepiej będzie zrobić kilka mniejszych „placków”.

Przygotowanie musu jest banalnie proste – wystarczy obrane i pokrojone owoce zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji i polać nimi omleta.

Zdrowy jadłospis to jadłospis urozmaicony. Jeżeli tylko czas pozwala warto poeksperymentować w kuchni i wzbogacić swoje menu o nowe i smaczne dania.