Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Problemy z cholesterolem  – wskazówki pomocne w leczeniu i profilaktyce

Problemy z cholesterolem – wskazówki pomocne w leczeniu i profilaktyce

PoTreningu

Zaburzenia profilu lipidowego- nadmiar LDL i triglicerydów czy też niedobór HDL, bezwzględnie wymagają skorygowania dotychczasowego sposobu odżywiania, a także trybu życia. Stawką jest nie tyle poprawa samopoczucia czy poprawa estetyki sylwetki, co zdrowie a w niektórych wypadkach życie. Miażdżyca to poważna choroba przewlekła, która w przypadku zlekceważenia może doprowadzić do wyjątkowo tragicznych konsekwencji.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Nieprawidłowe wyniki badań profilu lipidowego wymagają w pierwszej kolejności konsultacji z lekarzem, w drugiej natomiast należy zrewidować swój dotychczasowy sposób odżywiania i tryb życia, w celu wprowadzenia stosownych modyfikacji. Poniżej przedstawiam najważniejsze zalecenia – nie tylko żywieniowe, pomocne w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i dyslipidemii, polecane m.in.  przez Instytut Żywności i Żywienia:

  • Normalizacja masy ciała – pierwsze efekty będą widoczne po kilku tygodniach od wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych i poprawie jakości spożywanych produktów. Warto jednak skonsultować się z dietetykiem, który pomoże zaplanować odpowiednią dietę ubogoenergetyczną – zwłaszcza jeśli nie posiadamy specjalnie czasu na zgłębianie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania.
  • Porzucenie nałogu tytoniowego i rezygnacja z alkoholu – wizja utraty zdrowia czy nawet życia powinna być wystarczającym bodźcem motywującym do bezpowrotnego rozstania się z papierosami oraz alkoholem.
  • Zwiększenie aktywności fizycznej –  jednakże należy pamiętać, iż rodzaj, intensywność i długość trwania wysiłku należy dobrać do indywidualnych możliwości organizmu i zwiększać stopniowo. Warto skonsultować się z doświadczonym trenerem lub instruktorem, a także przeorganizować swój plan tygodnia w ten sposób, by uwzględnić regularną aktywność fizyczną jako jego stały element. 
  • Wyeliminuj z jadłospisu wszelkie „śmieci” – będą to z pewnością wszelkie pokarmy będące źródłem cukrów rafinowanych i niezdrowych tłuszczów (np. uwodornionych). Bez żalu wyrzuć do kosza słodycze, ciasteczka, cukierki i batoniki, płatki śniadaniowe czy kaszki dla dzieci, a także wszelkie dosładzane napoje – w tym również soki owocowe. Do wyeliminowania nadają się również wszelkie przetworzone produkty mleczne, czyli jogurty i serki owocowe, smakowe mleka, serki topione i im podobne wynalazki; a także produkty z oczyszczonej mąki – białe pieczywo, makarony, etc.
  • Starannie wybieraj tłuszcze – polecane są przede wszystkim źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), szczególnie z rodziny omega-3. Znaleźć je można przede wszystkim w tłustych rybach morskich, które należy koniecznie uwzględnić w jadłospisie minimum 2-3 razy w tygodniu. Oprócz tego zaleca się stosować olej rzepakowy nierafinowany oraz oliwę z oliwek.
  • Gotuj, piecz, duś – sposób obróbki termicznej wpływa na wartość odżywczą spożywanych pokarmów. Zrezygnuj ze smażenia – zwłaszcza na głębokim oleju.
  • Podstawą jadłospisu powinny być produkty nisko przetworzone – czyli chude mięsa, tłuste ryby morskie, świeże warzywa i owoce, orzechy włoskie i migdały – nieprażone i niesolone, chudy nabiał – jogurty i kefiry naturalne oraz twarogi; pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze  oraz rośliny strączkowe.
  • Pamiętaj o świeżych owocach i warzywach – tendencja do pomijania ich w jadłospisie i zastępowania multiwitaminą w kapsułce jest powszechnym błędem. Za optymalne uznaje się spożycie około 600-700g świeżych warzyw i owoców (jest to waga części jadalnych, czyli bez pestek, skórek, ogonków, etc.). Pamiętać także należy, iż przetwory owocowe i warzywne nie kwalifikują się jako „świeże” – dotyczy to przede wszystkim soków, dżemów, konfitur, owoców kandyzowanych. Uwzględnić można natomiast soki warzywne.
  • Nie dosalaj produktów – staraj się zmniejszyć ilość używanej soli do absolutnego minimum lub jeśli cierpisz na nadciśnienie zrezygnuj z niej w ogóle.
  • Pamiętaj o tym aby jadłospis był urozmaicony i smaczny – dzięki temu łatwiej będzie Ci utrzymać założenia diety, a także zmniejszysz ryzyko występowania niedoborów żywieniowych.

Podsumowanie

Powyższe zalecenia mają charakter ogólny  - wszelkie działania powinny być podejmowane po  konsultacji z lekarzem – w oparciu o indywidualne wyniki badań, ogólny stan zdrowia czy współistnienie innych jednostek chorobowych. Profilaktyka i leczenie chorób związanych z nieprawidłowym metabolizmem lipidów wymagają gruntownego przeanalizowania nie tylko jadłospisu, ale także trybu życia. 



W artykule mówimy o: Zdrowie