Oliwa z oliwek syci na dłużej niż inne tłuszcze

Oliwa z oliwek, pomimo dobrze udokumentowanych walorów zdrowotnych spożywana jest z obawą przez osoby odchudzające się ze względu na wysoką kaloryczność. Chociaż faktycznie oliwa z oliwek podobnie jak inne tłuszcze stanowi silnie skoncentrowane źródło energii, to jednak nie jest to powód by jej sobie odmawiać - również w trakcie stosowania diety redukcyjnej. Badania naukowe wskazują, iż jedną z korzyści wynikających ze spożywania oliwy jest przedłużone uczucie sytości. Co więcej, oliwa w tym zakresie wypada o wiele lepiej niż inne, popularne źródła tłuszczu.

Przeczytaj koniecznie:

Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Niskotłuszczowe złudzenie

Osoby odchudzające się starają się często oprzeć swoją dietę na niskotłuszczowych produktach, wierząc iż w ten sposób szybciej uda im się pozbyć nadmiaru kilogramów. W rzeczywistości skuteczność takich praktyk jest co najmniej wątpliwa. Raz, że produkty niskotłuszczowe zawierają zazwyczaj sporo węglowodanów, których wysokie spożycie sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej, dwa – odtłuszczonych produktów łatwiej jest zjeść więcej. Tak więc starania by wyraźnie ograniczyć udział tłuszczu w dziennej podaży energii nie są najlepszym pomysłem pomagającym pozbyć się nadwagi, zwłaszcza, że niektóre tłuszcze mogą wyraźnie wspomagać odchudzanie bądź to ze względu na właściwości termogenne (olej kokosowy) bądź też ze względu na swój wpływ na łaknienie (oliwa z oliwek).

Interesujące badania

Do ciekawych wniosków skłaniają wyniki eksperymentu przeprowadzonego przez badaczy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i Uniwersytetu Wiedeńskiego, w ramach którego porównano wpływ czterech źródeł tłuszczu: smalcu, masła, oleju rzepakowego i oliwy z oliwek na stan sytości. W ramach testu uczestnicy spożywali wybrany rodzaj tłuszczu w postaci dodatku do 500g niskotłuszczowego jogurtu. Cały projekt trwał łącznie trzy miesiące. Okazało się, że grupa spożywająca dodatek w postaci oliwy z oliwek czuła się najbardziej najedzona. Zaobserwowano też istotnie wyższy poziom serotoniny we krwi – hormonu, którego wzmożona aktywność związana jest z czuciem sytości. Zauważono także, że dwa związki obecne w oliwie - heksanal i E2-heksenal - wpływają także korzystnie na poziom glukozy we krwi zapobiegając jego wahaniom co również pomaga utrzymać apetyt w ryzach. Zawartość tych związków może być jednak różna, zależnie od pochodzenia surowca.

Wnioski

Oliwa z oliwek stanowić może cenny składnik diety nie tylko ze względu na swój prozdrowotny potencjał, ale także pozytywny wpływ na łaknienie. W szczególności nie powinny obawiać się jej osoby odchudzające się, gdyż dzięki swoim właściwościom może pomóc utrzymać założenia stosowanej diety. Warto jednak wybierać oliwę extra virgin najwyższej jakości, cieszącą się dobrą renomą. Niestety jakość znacznej części marketowych wersji tego tłuszczu pozostawia wiele do życzenia.

Źródła: • P. Schieberle, V. Somoza, M. Rubach, L. Scholl, M. Balzer; Identifying substances that regulate satiety in oils and fats and improving low-fat foodstuffs by adding lipid compounds with a high satiety effect; Key findings of the DFG/AiF cluster project “Perception of fat content and regulating satiety: an approach to developing low-fat foodstuffs”, 2009-2012.