Czekolada na stres i zniżkę nastroju

To jest dobra wiadomość dla miłośników czekolady. Kilka kostek tego przysmaku prawdopodobnie może pomóc uporać się z negatywnymi skutkami stresu, poprawiając nastrój. Tak przynajmniej mówią doniesienia publikowane od kilku tygodni na rozmaitych portalach internetowych i badanie przeprowadzone przez australijskich naukowców.

Przeczytaj koniecznie:

Kakao wspomaga redukcję tłuszczu

Czekolada na topie

Gorzka czekolada skupia na sobie ostatnio uwagę naukowców różnych dziedzin. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że zawarte w niej związki fenolowe mogą korzystnie wpływać na układ krążenia obniżając ciśnienie tętnicze, hamując peroksydację lipidów i poprawiając profil lipidowy. Czekolada za sprawą zawartych w niej związków okazuje się także działać przeciwkaszlowo przynosząc ulgę w niektórych infekcjach dróg oddechowych i w alergiach. Często wspomina się także o jej antynowotworowych właściwościach. Okazuje się, że to nie koniec korzyści jakie niesie za sobą konsumpcja tego smakołyku. Ostatnio w mediach pojawiły się informacje, iż czekoladowe polifenole pozytywnie wpływają również na nastrój.

Prozdrowotne polifenole

Polifenole to związki naturalnie występujące w pokarmach pochodzenia roślinnego i od zarania dziejów wchodzące w skład diety człowieka. Substancje te wykazują przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne, a niektóre - także przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe. Polifenole modyfikują także przebieg procesów wzrostowych komórek, a także wpływają na sekrecję wybranych hormonów, a niekiedy także potrafią naśladować ich działanie. Szczególnie dużo mówi się o pozytywnych następstwach związanych ze spożywaniem polifenoli obecnych w winie, zielonej herbacie, a ostatnio także – kawie i kakao. Uważa się, ze dieta zasobna w polifenole pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Coraz więcej się mówi także o antynowotworowym potencjale polifenoli, a sportowców zapewne interesują doniesienia na temat wpływu tych związków na proces redukcji tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej czy rozwój zdolności wysiłkowych.

Ciekawe badanie

Dość interesujący eksperyment przeprowadzony przez naukowców z Swinburne University of Technology wykazał, że polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie działają delikatnie uspokajająco, znoszą napięcie psychiczne i poprawiają nastrój. W badaniu wzięły udział 72 osoby w wieku od 40 do 65 lat. Uczestników podzielono na trzy grupy, przy czym pierwsza przez okres jednego miesiąca otrzymywała codziennie napój zawierający 500 mg kakaowych polifenoli druga napój z o połowę mniejszą dawką tych związków, a trzecia grupa otrzymywała napój - placebo. Po 30 dniach zaobserwowano, że osoby otrzymujące największą dawkę polifenoli były spokojniejsze i bardziej pozytywnie nastawione niż osoby z pozostałych grup. Mówiąc wprost czekolada okazała się mieć właściwości poprawiające nastrój i usposobienie.

Podsumowanie

Wygląda na to, że z pomocą czekolady poprawić możemy sobie humor. Niby wydaje się to oczywiste, wiele osób bowiem ma w zwyczaju szukać pocieszanie w słodkościach. Problem polega na tym, że w przypadku większości wyrobów cukierniczych „słodki rausz” jest chwilowy, a potem przychodzi spadek nastroju, w przypadku czekolady zaobserwowano trwałą poprawę. Zanim jednak pobiegniemy do spożywczego nabyć zapas czekoladowych antydepresantów warto wiedzieć, że przytoczone w artykule badanie sponsorowane było przez Barry Callebaut – znanego producenta wyrobów czekoladowych. Wziąć wiec należy pod uwagę, że autorom udzielić się mógł czekoladowy optymizm.

Źródła: • Pase MP, et al. Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. J Psychopharmacol. 2013 May;27(5):451-8.