Prozdrowotna cola z  omega 3?

Cola jako prozdrowotny napój funkcjonalny? Czy to w ogóle możliwe? Media donoszą, że tak! Niebawem na rynku pojawi się nowy napój o smaku coli, który od swoich konwencjonalnych odpowiedników różnić będzie się obecnością kwasów omega 3 i niższym indeksem glikemicznym. Tak przynajmniej głoszą zapowiedzi.

Przeczytaj koniecznie:

Napoje typu „Cola”-uwaga na kości!

Zła sława coli

Napoje typu cola, choć są niezwykle popularne i chętnie pijane zarówno przez osoby dorosłe w każdym wieku, jak i młodzież i dzieci, raczej nie cieszą się dobrą sławą. Wysoka zawartość cukrów, obecność barwników, kwasu fosforowego oraz brak witamin i innych pożądanych składników sprawiają, że dietetycy i lekarze raczej odradzają niż zachęcają do konsumpcji. W najbliższym czasie ma się to jednak zmienić, za sprawą nowego napoju, którego wypuszczenie na rynek jeszcze w tym roku zapowiedziała Coca-Cola Company.

Kwasy omega 3 – brakujący element diety

Aktualnie kwasy omega 3 i produkty ich dostarczające przeżywają okres świetności. Zarówno organizacje zajmujące się zdrowiem publicznym, jak i media oraz dietetycy i lekarze jednym głosem przyznają, że tłuszcze te mają bardzo pożądany wpływ na nasze zdrowie oraz podkreślają, ze spożywamy ich za mało. Wypuszczenie na rynek artykułu spożywczego będącego źródłem tych kwasów tłuszczowych jest wiec strzałem w dziesiątkę. Obecność tego składnika przyćmić może bowiem ewentualne wady produktu i sprawić, ze będzie uchodził on za zdrowy i pożądany składnik diety.

Zmiana sposobu myślenia

Wprowadzenie na rynek prozdrowotnej coli umożliwi zmianę postrzegania tego napoju zarówno przez środowiska związane ze zdrowiem publicznym, jak i również przez media i konsumentów. Jest to dość dobry krok, a biorąc pod uwagę modę na zdrowy tryb życia można założyć, iż tego typu rozwiązania spotkają się ze sporym entuzjazmem. Zapewne nowy produkt nie będzie tani, być może będzie można go nabyć jedynie w wybranych sklepach, fakt ten jednak doda mu tylko prestiżu i prawdopodobnie nie umniejszy popularności.

Kilka słów na zakończenie

Change cola, bo tak nazywać się będzie nowy napój funkcjonalny zawierać będzie 32 mg długołańcuchowych kwasów omega 3 (EPA i DHA) w porcji. Czy to dużo? Raczej nie. Dla porównania w porcji łososia tłuszczy tych jest  kilkunastokrotnie więcej. Jednak FDA uznało, że produkty żywnościowe, które zawierają minimum 32 mg kwasów EPA i DHA określić można jako znakomite źródło omega 3.  Coca-Cola chce na tym skorzystać i zapewne to zrobi. Kto z nas nie chciałby się bowiem napić prozdrowotnej coli dostarczając jednocześnie deficytowego składnika pokarmowego?

Źródła: • www.beveragedaily.com/